Nationale en internationale media vallen in alle toonaarden over de uitspraak van Marghem heen. Premier Charles Michel fluit zijn minister en partijgenote terug: "Dit is niet de positie van de regering." Ook de Bond Beter Leefmilieu reageert verbaasd: “Deze ambitieuze doelstelling zou juist moeten aanzetten tot extra inspanningen. Het is een ongelofelijk zwaktebod de ambitie te verlagen”, zegt beleidscoördinator Mathias Bienstman.
De woordvoerster van Marghem ziet geen enkel verband met de terugtrekking van Trump uit het Klimaatakkoord van Parijs, en ook geen contradictie met de scherpe veroordeling door België. “Trump schiet het basisprincipe van het akkoord af. Wij blijven samen met de gewesten strijden tegen de klimaatopwarming”, aldus de Standaard.
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Nick refereert aan, onder meer, dit bericht waar te lezen valt dat een onervaren woordvoerder per ongeluk iets verkeerds heeft gezegd.
Ik heb te lang in dergelijke situaties gewerkt. Zulke 'onervaren' mensen laten dikwijls zien wat er echt aan de hand is, maar politiek kan het inopportuun zijn.
Hoe dan ook: er is weer even officieel ontkend dat allocatie van klimaatkosten een issue is.
Ik blijf kijken hoelang dat standpunt het houdt.
formeel ontkend door de minister.
Een spookrijder op z'n Trumps of serieus? Wat België laat zien is het begin van een eerlijke kostenverdeling van de schade, cq. het leggen van de kosten van een koolstof-armere samenleving bij de vervuiler.
Trump wil wel investeren in nieuwe technologie, maar niet betalen voor het profijt van de uitstoot uit het verleden. Marghem wil wel investeren in een schonere samenleving maar niet in de kosten van mensen en ondernemingen die in ca. 1,5 uur door haar land van onder naar boven en van links naar rechts en omgekeerd rijden.
Diezelfde discussie kunnen straks alle Europese landen met elkaar voeren. Vervoer is immers een van de belangrijkste uitstootposten. En wat dachten we van vliegverkeer? Aan welk land alloceren we die kosten of doen we dat toch maar aan de reizigers via Ryanair en Easyjet?
Reken maar dat die discussies gaan komen.
"Marghem probeert een sluikexit voor België", schrijft MO Daily.