Met veel belangstelling en regelmatig met een glimlach heb ik de afgelopen dagen de discussie op Foodlog over de weidemelk in margarine gevolgd.

Geen 'boter'
Aan het einde van de discussie wil ik opmerken dat we met het persbericht (van MVO en IMACE-NL) alleen duidelijk hebben willen maken dat margarine GEEN zuivelproduct is.
Dierenbescherming richt zich in deze publicatie expliciet op zuivelproducten en dat is margarine echt niet. Margarine is juist in 1869 ontwikkeld als vervanger van boter. En alhoewel menig consument dagelijks vraagt om de ‘boter’ aan tafel door te geven, zijn het duidelijk andere producten. We zijn niet echt boos op Dierenbescherming maar vonden dit wel een mooi haakje om het aloude misverstand uit de wereld te helpen.

We zijn niet echt boos op Dierenbescherming maar vonden dit wel een mooi haakje om het aloude misverstand uit de wereld te helpen
Het was onze bedoeling om aan te geven dat margarine geen zuivel product is en voor zover er zuivelingrediënten in margarines zitten het om kleine hoeveelheden gaat. Maar om nu te zeggen dat margarine daarom een zuivelproduct is, gaat ons (maar mogelijk ook zeker de zuivelindustrie) echt te ver. We beseffen terdege dat bepaalde consumenten in verband met overgevoeligheid daar rekening mee moeten houden, maar daar zijn dan ook volledig plantaardige margarines voor beschikbaar.

Geniet van mooie zonnebloemen
We hebben de indruk dat ons punt nu wel duidelijk is en wensen alle lezers een mooie vakantie.

En mochten de lezers toevallig tijdens de vakantie in Frankrijk, Duitsland, Italië of Spanje mooie koolzaad- of zonnebloemenvelden zien, dan weten ze sinds deze week weer waar die onder andere voor worden gebruikt.

Fotocredits: Summertime, GeS
Dit artikel afdrukken