Vroeger hadden de kassa’s van de supermarkten het gedaan. Er werd jaren schande van gesproken. Bij de kassa werden kinderen verleid en moesten moeders wel op extra snoep trakteren omdat hun blèrende kind anders voor file zorgde. Maar die tijden zijn nagenoeg voorbij. Ouders en actiegroepen gingen klagen dat ze het gezeur niet meer wilden. Eind vorig jaar besloten de supers Lidl, Jumbo en Plus dan ook de snoepkassa de deur uit te doen. Iedereen blij.

Het komt allemaal goed
Op naar de volgende patiënt. De kassa’s van het dieren- en attractiepark, het museum, het tankstation, de kiosk op het NS-perron, de school-, voetbal-, tennis en hockeykantine en het zwembad. Wordt aan gewerkt.
Zelfs aan TV-reclame wordt gewerkt. Het stond van de week weer eens in de Engelse Guardian. Zeventig procent van de ouders met kinderen tussen de 4 en 16 wordt horendol van zanikende kinderen die maar blijven zeuren om dikmakend calorierijk eten en drinken dat ze in TV-reclames zien. Klagende ouders dus. Wordt aan gewerkt. De adverteerders beloven steeds plechtiger minder te adverteren.
OK, ze zoeken weer nieuwe wegen om stiekem te adverteren. Uiteraard. Ze willen graag verkopen. Daar maken ze hun Marsen, Pringles, blikjes Energy, Kinder-chocolade en Maltesers voor. Wie er stripfiguurtjes of het lievelingskostje van helden in een video-game van maakt, maakt alsnog reclame, maar kan zeggen dat hij het niet meer op TV of in de krant doet. Maar ook dat hebben we op de korrel en daar gaat dus aan gewerkt worden. Uiteindelijk komt het allemaal goed.

Kamervragen
Maar wat een shock leverde afgelopen week EditieNL op. Uit onderzoek van de zender bleek wat iedereen weet, maar kennelijk niet opvalt. Ook ziekenhuizen verkopen ongezond jengelspul. In 82% van de huizen waar wijze dokters en kundige verpleegsters hun best doen om ons beter te maken, blijken snoepautomaten met een ongezonde inhoud te staan. EditieNL vroeg directeur Gerda Feunekes van het Voedingscentrum wat zij ervan vond. Die kon natuurlijk niets dan zeggen dat ze het volstrekt ongepast vond dat mensen op een plek waar ze beter gemaakt worden, meteen weer stuk gemaakt worden met verkeerd voer. Alsof het een vers ontdekt schandaal net voor verkiezingen was, vond een Kamerlid dat ook. Ze besloot er ernstige vragen over te zullen stellen aan minister Schippers, die eindverantwoordelijk is voor al onze Hollandse hospitalen.

Ik kom al zo’n 15 jaar met grote regelmaat in ziekenhuizen. Daar zie ik het gebeuren. In een aantal krijgen patiënten eten waar ik geen trek van krijg. In hun jaren ’70 ‘restaurant’ kun je net als in een tankstation dat nog niet over is op zo’n hippe LaPlace-eetcafé formule kiezen tussen een onsmakelijk broodje gezond of ‘wat anders’. En dus kies je tussen een kroket en een berenhap met frites of een Nuts en een Bounty met een Cola, Sprite of een lekker gezond blikje water. Eventueel neem je alleen een klein zakje chips. Ik begrijp dus wel dat die automaten er niet alleen staan, maar het ook nog eens prima doen. Zowel voor bezoek als voor patiënten die graag ‘wat anders’ willen.

Machtig lekkere worteltaart
Ik ken ook ziekenhuizen waar het eten werkelijk geweldig is. Die zijn doorgaans het eetcafé-tijdperk binnengetreden. Net zoals de hoofdkantoren van een aantal grote bedrijven hebben ze daar zo’n vers luilekkerland met lekker suikerrijk versgeperst perenmangosap én een zalig koffieconcept - zeg maar type Starbucks - waar ze ook overheerlijke calorierijke verse cheesecake en even machtig lekkere als machtige worteltaart hebben.
In ziekenhuizen waar de automaat, dat verlepte broodje kaas met een zielig slablaadje en dat zwetende saucijzenbroodje verdwijnen, verschijnt echt lekker eten, al kun je er ook een prima salade krijgen.
Een wat ouderwetser ziekenhuis verdient wat bij met automaten. Een modern met lekker eten. Daar dekken ze hun begroting mee, net als een school- of sportkantine. Het is zo logisch als wat. Het heeft wat mij betreft geen zin om daar Kamervragen over te stellen.

Een andere Kamervraag
Mij houdt deze vraag bezig: waarom zijn uitgerekend dokters de allerlaatsten die ontdekken dat onder hun dak mensen hartinfarcten en suikerziekte oplopen terwijl ze proberen de gevolgen daarvan op te lappen? Ze ontdekten het niet eens zelf. Doet moest EditieNL hen vertellen. Dat is pas echt maf.
Heel vroeger leerde de dokter dat voeding en een manier van leven ons buiten hun deur houdt. Kennelijk is die les totaal vergeten en wordt hij niet meer onderwezen.
Dus Kamerlid: vraag de minister eens hoe het zit met het onderwijs aan jonge dokters. Ik hoorde het laatst een kind vragen: “mam, waarom verkoopt de dokter snoep?”

Fotocredits: Polikliniek VUMC, DennisM2
Dit artikel afdrukken