Heb jij je buurman al zien roken voor z‚n lauwwarme makreel?
Makreel is een echte zomervis. De vis zwemt in de zomer vlak voor de kust en is dan gemakkelijk te vangen. Makrelen zijn (net als haringen) pelagische vissen en enorm snelle zwemmers. Ze zwemmen in grote scholen bij elkaar. Soms in scholen van kilometers breed en kilometers lang en tientallen meters diep.
Makreel is een vette vis en bevat een hoog gehalte aan Omega-3 vetzuren. De vis is ideaal voor de zomerse keuken. Ze is kant-en-klaar gerookt te koop, maar zelf roken kan ook heel gemakkelijk. Neem daarvoor een barbecue met deksel. Doe wat houtsnippers of zaagsel op de kolen, maak de vis schoon, snij de huid hier en daar in en leg de gezouten makreel op het rooster. Doe het deksel op de barbecue en laat de vis driekwartier roken. Zelfgerookte lauwwarme makreel op een frisse salade is een absolute hit.
Makreel op de barbecue bereiden gaat heel gemakkelijk door de vis (met huid) in aluminiumfolie te wikkelen en gaar te laten worden. Laat de vis de laatste paar minuten nog even op het rooster grillen. Natuurlijk kan makreel ook rechtstreeks op de barbecue worden gegrild. Zorg dat het vuur niet te heet is.
Wat zullen de steden en de balkons weer middeleeuws meuren deze zomer ;-)
bron: culinairnet
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik koop zelf makreel op de markt. Maar neem aan dat een beetje visboer ze ook (op bestelling??) zal hebben.
Wat ik ook heel lekker vind met verse makreel is 'sambal makreel', even uit de losse hand, pas recept iedere keer aan:
Sjalotjes fruiten, red curry paste, djeroek peroet blaadjes, of een halve limoen erbij, flinke hoeveelheid sambal. Als dit prutteld, wat water erbij zodat je een licht vloeibare saus krijgt. Hierin de in stukken gesneden makreel stoven.
Bij voorkeur een dag laten staan.
Wie weet waar je hier in Nederland dagverse makreel kan kopen?
Makreel is erg lekker klaar te maken door hem met vel onder de gril te leggen en daaronder een schotel o.i.d. met water te plaatsen. Dan blijft de makreel heerlijk sappig.
Ahoi,
Zit hier op dit ogenblik ten Oosten van de Pentland Firth op nieuwe haring te vissen aan boord van de M/S Gunnar Langva, een Noorse ringnetter uit Ålesund. Nog geen haring gezien, maar wel een poosje makreel binnengehaald. Deze middag met onze kok enkele makrelen gefileerd (vel aan), in niet te dunne plakjes gesneden en een tiental minuten gemarineerd in lemmetjessap met een puntje cayenne (wel eerst gecheckt op wormpjes). Heerlijk, maar de filets wisten nog niet helemaal zeker of ze wel dood waren. Als makreel niet zo supervers meer is, valt dit tegen.
Overmorgen weer gewoon in Brussel (inch`allah!)
NiCk