image

Heb jij je buurman al zien roken voor z‚n lauwwarme makreel?

Makreel is een echte zomervis. De vis zwemt in de zomer vlak voor de kust en is dan gemakkelijk te vangen. Makrelen zijn (net als haringen) pelagische vissen en enorm snelle zwemmers. Ze zwemmen in grote scholen bij elkaar. Soms in scholen van kilometers breed en kilometers lang en tientallen meters diep.

Makreel is een vette vis en bevat een hoog gehalte aan Omega-3 vetzuren. De vis is ideaal voor de zomerse keuken. Ze is kant-en-klaar gerookt te koop, maar zelf roken kan ook heel gemakkelijk. Neem daarvoor een barbecue met deksel. Doe wat houtsnippers of zaagsel op de kolen, maak de vis schoon, snij de huid hier en daar in en leg de gezouten makreel op het rooster. Doe het deksel op de barbecue en laat de vis driekwartier roken. Zelfgerookte lauwwarme makreel op een frisse salade is een absolute hit.
Makreel op de barbecue bereiden gaat heel gemakkelijk door de vis (met huid) in aluminiumfolie te wikkelen en gaar te laten worden. Laat de vis de laatste paar minuten nog even op het rooster grillen. Natuurlijk kan makreel ook rechtstreeks op de barbecue worden gegrild. Zorg dat het vuur niet te heet is.


Wat zullen de steden en de balkons weer middeleeuws meuren deze zomer ;-)

bron: culinairnet
Dit artikel afdrukken