En dan makreel. Als ik een kistje gerookte makrelen kan bemachtigen, nog warm, net uit de rookkast (Spakenburg, Monnickendam, Harderwijk, Volendam, Enkhuizen, Katwijk, Urk en wie weet Hengelo, wordt daar niet ook gerookt?) kom ik met maar één makreel thuis. Het dorp heeft onderweg de andere van me afgetroggeld en binnen twintig minuten zijn ze allemaal op. Zo lekker!
Wat zeg ik? Lekker zei ik.
Maar het lijkt er op alsof dat volkomen ondergeschikt is aan wat er ook over vis gezegd kan worden. Het Nederlands Visbureau hamert er voortdurend op de vis zo verschrikkelijk gezond is. Van iets lekkers wordt een medicijn gemaakt, net zoals het Voedingscentrum dat doet met appels en spinazie.
Makreel krijgt binnenkort extra reclameaandacht. Niet omdat het zo een geweldig lekkere vis is, maar om het vet dat er in zit. Jaja, omega.
De nieuwe slogan waarmee het Visbureau vanaf september campagne gaat voeren luidt: ‘Van vis krijg je nooit genoeg’. Voor meer uitleg vatbaar maar het bureau wil vooral dat we ons het advies van de Gezondheidsraad herinneren. Daarin staat dat we minstens twee keer in de week vis moeten eten. En dat doen we bij lange niet (gemiddeld).
Nou heb ik van marketing geen verstand en vraag het me daarom maar bescheiden af; kun je er niet beter op wijzen dat vis erg lekker kan zijn, dokter?
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Wouter Klootwijk, ik blijf toch wel nieuwsgierig naar je reactie op mijn vraag over het zoutgehalte van de spekbokking...
Als er hulp van derden nodig is om meer mensen van goddelijk gerookte makreel [samen met pa, elk één, vooral na het klussen] te laten genieten mag de makreel wat mij betreft in het ziekenfonds. Maar dan moet de Becel eruit...
Wouter K,wil jij op je deftige gasten nog meer indruk maken?Maak dan eens een makrelenmoes.Hummm.Bij mij maakt het op alle mensen indruk.Goh,wat lekkerrr.Mogen we het recept.
Voor sterke magen,ook lekker op het ,,volksbrood,,roggebrood.
Wat de arts aangaat.Nog niet zo heel lang geleden,was er naar ik meen een hartspecialiste[neem mij niet kwalijk,als het een andere specialisatie betrof,binnen de artsen] in het t.v.programma Kassa.Zij maakte zich a.h.w. sterk ervoor,dat mensen meer vis zouden gaan eten.Wanneer de mensen het niet konden betalen,zo zei ze,dan graag vis in blik kopen.
Verbaasd zei ik tegen mijn man,zal deze vrouw zelf wel vis eten.Anders zou ze toch moeten weten,dat een hele gerookte makreel,niet eens zoveel kost t.o.v.een aantal blikjes vis,die je al snel nodig bent met een gezin.Ik vermoed zelfs duurder.En voor mensen alleen, die denken dat deze vis veel te groot is voor hun,maak er porties van.Doe het in de vriezer of vriesvak.Beetje smaakverlies,maar m.i. nog altijd lekkerder dan blik.
De slogan is in zijn eentje niet veelzeggend. Je zou "vis" ook "kip", "rundvlees" of "tofu" kunnen vervangen in de zin. Van tofu krijg je nooit genoeg.
Ik zou tenminste een beetje meevaren met het Voedingcentrum met het 2 keer per week-advies. En dat combineren met lekker. Het Bureau Tofu kan niet aankomen met "eet 2 x per week tofu" als boodschap, dus daar zet je je mee af tegen de concurrentie.
Voor haring hoef je geen extra reclame te maken.
Wouter, helemaal mee eens, hoewel ik denk dat er een omslag plaatsvindt/heeft gevonden: 10 jaar geleden was al het eten dat gezond was 'waarschijnlijk niet te pruimen', vandaag de dag is men snel overtuigd van een fles coca-cola met 'toegevoegde anti-oxidanten' (waar gebeurd) en maakt men zich niet druk om dat het vies zou zijn. Gezondheid werkt tegenwoordig misschien wel sterker als trigger dan smaak...
Maar even terug naar die spekbokking: bij toeval dacht ik afgelopen week, "Wouter Klootwijk heeft het vaak over die heerlijke spekbokking, ik moet hem toch eens proberen nu!"... Ik ben groot fan van makreel, maar omdat hij oranje is, en haring groen, leek het me een goed alternatief (gerookt en vet, dat is aan mij wel besteed).
Misschien dat het aan mijn visboer lag, maar ik vond hem echt veel te zout. Ik kan wat dat betreft best wel wat hebben, maar dit ging mij te ver, de smaak viel er een beetje door weg. Mijn vader dacht er net zo over, maar misschien zegt dat niet zoveel (zo vader zo zoon). Had ik een spekbokking van een slechte roker, of hoort hij zo sterk gezout te zijn?