Volgens de prestigieuze Jim Murray's Whisky Bible 2015 produceert het Japanse drankenconsortium Suntory de de beste whisky ter wereld. Het bedrijf behaalde die titel vorig jaar met zijn Yamazaki Single Malt Sherry Cask 2013.

Het bedrijf streeft dan ook naar perfectie en spaart kosten noch moeite om die te bereiken. Om te onderzoeken of rijping in de ruimte een extra dimensie toevoegt, stuurt het bedrijf een batch naar het International Space Station (ISS), schrijft Phys.org.

Populair
De vraag naar whisky is in het afgelopen jaar spectaculair gestegen in Japan. Vermoedelijk heeft dat te maken de - op een waar verhaal gebaseerde - Japanse TV-serie Massan, die gaat over een Japanse ondernemer en zijn Schotse vriendin die de eerste whiskystokerij in Japan beginnen.

Gewichtsloos rijpen
Suntory is ervan overtuigd dat een perfecte rijping tot stand komt als de whisky zo min mogelijk schudt en op een constante temperatuur bewaard wordt. Die omstandigheden wil de whiskyproducent nu uittesten in de ruimte. Het bedrijf stuurt daarom 3 whisky’s van 10, 18 en 21 jaar oud de ruimte in voor een bewaarperiode van tenminste één jaar.

Suntory wil graag weten hoe de smaak verandert door het product bij gewichtsloze omstandigheden te laten rijpen. Het vermoeden is dat de whisky uit de ruimte milder en zachter van smaak is dan de op aarde gerijpte variant.

De Japanners zullen het product onderwerpen aan chemische analyses. Smaakexperts zullen de whisky nauwkeurig op smaak en aroma testen. De whisky zal de meest exclusieve ter wereld zijn, maar liefhebbers hoeven er nog niet voor te gaan sparen: “Momenteel denken we niet dat we de producten voor commerciële doeleinden gaan gebruiken”, aldus een woordvoerder van Suntory.

Fotocredits: 'Whisky warehouse, Suntory Yamazaki distillery, Osaka, Japan', Toukou Sousui
Dit artikel afdrukken