Het aantal kippen, varkens, runderen en kalveren dat onder het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming valt, nam dit jaar met 3 miljoen toe tot 20 miljoen dieren. Dat maakte de organisatie afgelopen week bekend.

Van die dieren gaat bovendien zo'n 60-80% van het vlees als 'gangbaar' naar het buitenland. Dat zorgt ervoor dat het extra duur moet zijn in Nederland.
60-80% zonder meerwaarde naar buitenland
In de Nederlandse veehouderij komen jaarlijks circa 500 miljoen dieren ter wereld. Zo'n 4% heeft dus na jaren soebatten een beter leven. Van ieder dier gaat bovendien zo'n 60-80% van het vlees als 'gangbaar' naar het buitenland omdat wij niet alle vlees lusten, cq. slagers het niet zo verwerken en aantrekkelijk maken dat wij het willen kopen.

Dat zorgt ervoor dat het extra duur moet zijn in Nederland. Het buitenland eet immers de meeste kilo's van onze welzijnsdieren, maar betaalt daar niet extra voor. Ons Beter Leven kenmerk heeft daar immers geen waarde, zodat het vlees nagenoeg zonder meerwaarde over de grens verdwijnt.

Om die reden klagen boeren: welzijnsdieren brengen nog minder op dan gangbare. Beter zou het zijn om veel meer van het betere beest in eigen land op te eten.

De meeste Beter Leven-dieren zijn kippen: ruim 17 miljoen vleeskuikens en bijna 1 miljoen leghennen. Daarnaast vallen zo'n 2 miljoen varkens en 270.000 runderen en kalveren onder het keurmerk. Steeds meer supermarkten - zoals Lidl, Albert Heijn, Plus en Jumbo - zetten stappen om het aandeel keurmerkvlees in hun vleesassortiment te vergroten. Morgen start in alle supermarkten de 'Beter Leven week'.

De week is een initiatief van de Dierenbescherming en moet de consument aanzetten tot diervriendelijker consumeren.

Wij zitten er een beetje mee en leggen je daarom onze vraag voor: geeft het een goed signaal af?

Fotocredits: AH Bonus folder, Foodlog Media


--- POLL ---

De Beter Leven Week is een goed initiatief

Dit artikel afdrukken