Van die dieren gaat bovendien zo'n 60-80% van het vlees als 'gangbaar' naar het buitenland. Dat zorgt ervoor dat het extra duur moet zijn in Nederland.60-80% zonder meerwaarde naar buitenland
In de Nederlandse veehouderij komen jaarlijks circa 500 miljoen dieren ter wereld. Zo'n 4% heeft dus na jaren soebatten een beter leven. Van ieder dier gaat bovendien zo'n 60-80% van het vlees als 'gangbaar' naar het buitenland omdat wij niet alle vlees lusten, cq. slagers het niet zo verwerken en aantrekkelijk maken dat wij het willen kopen.
Dat zorgt ervoor dat het extra duur moet zijn in Nederland. Het buitenland eet immers de meeste kilo's van onze welzijnsdieren, maar betaalt daar niet extra voor. Ons Beter Leven kenmerk heeft daar immers geen waarde, zodat het vlees nagenoeg zonder meerwaarde over de grens verdwijnt.
Om die reden klagen boeren: welzijnsdieren brengen nog minder op dan gangbare. Beter zou het zijn om veel meer van het betere beest in eigen land op te eten.
De meeste Beter Leven-dieren zijn kippen: ruim 17 miljoen vleeskuikens en bijna 1 miljoen leghennen. Daarnaast vallen zo'n 2 miljoen varkens en 270.000 runderen en kalveren onder het keurmerk. Steeds meer supermarkten - zoals Lidl, Albert Heijn, Plus en Jumbo - zetten stappen om het aandeel keurmerkvlees in hun vleesassortiment te vergroten. Morgen start in alle supermarkten de 'Beter Leven week'.
De week is een initiatief van de Dierenbescherming en moet de consument aanzetten tot diervriendelijker consumeren.
Wij zitten er een beetje mee en leggen je daarom onze vraag voor: geeft het een goed signaal af?
Fotocredits: AH Bonus folder, Foodlog Media
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Idd een redelijk gat Hans. Ik maak regelmatig een roerbak'prutje' waarin ik ipv vlees gewoon bonen gebruik, afgelopen vrijdag nog groente met mihoen, kruiden met kerrie en shoyu en gewoon kidneybonen ipv vlees of vlees'vervanger'. Is wel ff wennen, maar gewoon lekker. Ook soep maak ik vaak met een of andere bonensoort ipv vlees. Een stoofpotje van groene kool, paprika, kruiden en dan eieren in een kuiltje erin laten garen is ook lekker ipv een gewoon stukje vlees. Het enige waar ik mezelf nog niet toe aanzet is zelf kikkererwten burgers oid maken, vandaar dat ik weleens naar een 'gewone' vegaburger grijp.
We zijn het waarschijnlijk over veel eens, Astrid. Vleesvervangers heb ik ook niks mee, maar dat we vlees willen vervangen door imitatie geeft wel aan dat we een 'gat' in de eetcultuur hebben. Hachee, goulash, bolognese, rendang, curry's, alle stoof kan voor weinig goed smaken.
Onzinnig dat wij ons hebben laten aanpraten dat snel gaar (en smakeloos) en 'alles vers' de norm moet zijn. Vers smaakt niet altijd beter dan gedroogd of ingevroren, dat is ons aangepraat.
In het IKEA-restaurant verkopen ze tegenwoordig vegetarische balletjes met couscous en een mangoprutje, met munt-yoghurtsaus, en ook een bietenburger die goed smaakt, dankzij een rauw uitje. Slim dat ze het volledige gerecht omgooien in plaats van alleen het vlees te vervangen. Ook daar geen biologisch vlees, wel meer vega dan vroeger. Ook hier snap ik niet goed waarom 'bio' niet aanslaat als onderscheidend.
Dick, #37 heeft gelijk, maar ik denk dat we inderdaad andere gerechten populair moeten maken, gaandeweg. Bio babi pangang is onzinnig.
"Maar dat diepvriesspul is niet hetzelfde als vers vlees en als dat duurder wordt kunnen veel mensen het idd niet meer betalen voor wat ze gewend zijn om te eten."
Precies wat je zegt: voor wat ze gewend zijn te eten. Daar zit wat mij betreft het grootste probleem.
"Dan moeten ze omschakelen naar meer groente, dat is moeilijk voor veel te veel mensen."
Als die overgang niet te snel gaat, went dat vanzelf. Meer diepvriesvlees eten zou de prijs al drukken, met voorgegaarde goedkope delen lukt dat zeker. Hoeft niet zout of vet te zijn en kan erg goed smaken denk ik.
Nou hans, voor mij is het idd ook een doodgewone varkenshaas want met al die stuntprijzen IS het vlees toch ook gewoon niks meer waard? Daar gaat het hier om, knallen met vlees, of het nu plofkippen zijn of wat beter verzorgde kippen die wel rond kunnen lopen, het blijft goedkoop aangeboden worden en zolang er te grote prijsverschillen tussen gangbaar en wat beter blijft de doodgewone consument het goedkoopste kopen.
En ja, ik heb het er wel voor over om vleesloze producten te kopen, groenteschijven, quorn stukjes en - steaks, falafel enz koop en eten wij regelmatig. Mijn probleem alleen met die producten is dat in teveel vegaproducten vaak soja in verwerkt zit en ook vaak nog allerlei stoffen die er helemaal niet in hoeven, die het product weer ongezonder maken, de soja vanwege mijn allergie ervoor, een beetje kan ik hebben, hoe meer erin zit, hoe lastiger. Ik moet dus altijd de etiketten lezen, ik kan het niet zomaar vertrouwen als er staat 'groenteschijf' dat het ook echt een groenteschijf is en niet een tarweplak met soja en paar stukjes peen. Ik koop deze dingen daarom ook meestal bij Ekoplaza, dan heb ik biologisch en zit er minder troep in, maar echte ingrediënten, vind ik ook vaker spul zonder soja.
En ja hoor, de gewone man zal echt nog wel vlees kopen voor de bbq, groente kopen de meeste och niet voor bij de bbq, meestal zijn het stokbroden(wit nog wel), wat sausjes en een bak aardappelsalade, met die bijgerechten kun je gerust wat duurder vlees kopen.
Een patatje een bijgerecht? Voor ons misschien voor de gewone mens niet, die eten een bord vol. Kennissen van mijn ouders, doen het nu geloof ik niet meer, ze zijn een beetje 'wakker' geworden, die aten elke zondag patat en dan at hij, de man des huizes dus, een kilo patat met mayo, verder niks........dat is geen bijgerecht, maar zo gaat het in heel veel huishoudens. Ze hebben hooguit een schepje appelmoes erbij.
En al dat diepvriesvoer is vaak juist niet te duur, want bij de Aldi en Lidl heb je grootverpakkingen, 20 kroketten voor nog geen 2 euro ofzo? ik koop het nooit, maar dat is ongeveer de prijsradius dacht ik. En bij de andere supers elke week aanbiedingen van 1+1, 3 halen 2 betalen, 20-wel 50% kortingen enz. Men kan dan goedkoop lekker inslaan, vul die vriezer maar met frikadellen, kroketten enz. Patat kan er dan nog wel bij, er zijn kilozakken voor nog geen euro te koop.........Maar dat diepvriesspul is niet hetzelfde als vers vlees en als dat duurder wordt kunnen veel mensen het idd niet meer betalen voor wat ze gewend zijn om te eten. Dn moeten ze omschakelen naar meer groente, dat is moeilijk voor veel te veel mensen.
Maar zolang er dan nog steeds prijsverschillen zijn, wat ik al zei, als de marokkaan nog goedkoop blijft, heeft die er heel veel klanten bij als er alleen maar 'beter' vlees bij de reguliere supers ligt wat duurder is.
#39 Helemaal mee eens: het maakt de consument niet uit of er stukjes pootvlees, dij, borstfilet of ander spierweefsel in een kant-en-klaarproduct zit als het maar een sausje heeft en de botten er uit zijn.
Er is bij mijn sjieke AH steeds meer aanbod aan luxe, verse kant-en-klaar met veel groente (gewicht apart vermeld, "zonder toevoegingen"), maar de sterretjes missen. Zijn er experimenten geweest en mislukt, toen ik niet oplette? Vegetarisch gemaksaanbod neemt hier wat toe, dat wel.
#35 "doodgewoon kipfilet" klinkt voor mij als "doodgewone varkenshaas". Laat zien dat we erg welvarend zijn en dat kip niets waard is.
Ik geloof niet dat de "gewone man" geen geld voor vlees zou hebben als de lat verder omhoog gaat. Diezelfde gewone man zie ik vier speklappen en wat hamburgers wegzetten op zomerse barbecues. Er zijn mensen die zich geen vlees kunnen veroorloven, maar de gewone man zit daar ver vandaan. Nergens zie ik aanwijzingen dat mensen meer groenten op de roosters gooien omdat het niet meer uit kan.
Achterliggend probleem: we weten niet eens wat te eten als er geen vlees zou zijn. Het zit niet in de cultuur. Falafel en hummus zijn hier exotisch, hoewel we het frietje hebben, als bijgerecht dan. Zo'n prachtig Foodlogrecept als deze Caponata zit niet in het normale repertoire.
Zolang vrijwel alle diepvries- en snackbarvoer (kroket, frikandel, hamburger, pizza, shoarma, lasagne bolognese) op vlees gebaseerd is, zie ik het probleem niet zo.
Of zijn er echt zoveel mensen die hier geen geld voor hebben? En waar is het aanbod voor deze doelgroep dan? Waar zijn de vleesloze producten voor wie dit diepvriesvoer te duur is? Ook Aldi en Lidl hebben weinig anders.
Ik wil niemands problemen ontkennen vanuit mijn luxe positie (werk), maar ik zie het echt niet. Volgens mij zijn we bang voor afname van enorme overvloed, niet voor schaarste.
Dan is het nu volstrekt helder: de verwerking is belangrijker dan het basisproduct als het gaat om smaak. Maar laten we wel wezen: dat heeft heel veel consequenties waar nu veel te weinigen zich nog mee bezighouden (en die hieronder niet of nauwelijks benoemd worden):
- denk in subliem en modern (niet geitenwollensok) kant-en-klaar
- denk na over wat Foodora en Thuisbezorgd.nl voor beter vlees kunnen betekenen
- maak nieuwe vleeswaren en vleesproducten voor gemaksconsumenten
- laten Dierenbescherming en Wakker Dier op die punten een steun geven aan ontbrekend marketingbudget
NB: pootfilets van kip en vlees van vettere varkens worden dan weer wel door vele uiterst gemiddelde koks als lekkerder gewaardeerd. Gek genoeg denken mensen ook dat biologisch varkensvlees lekkerder is; dat is niet het geval, want het komt van dieren die juist magerder zijn om ze niet te duur te maken; daarom vergen ze een betere kok en horen ze in het k-en-k en Foodora-circuit thuis.