Bij: “Ik zou graag betaald willen worden.”
Ik: “Voor het wassen van de ramen?”
Bij: “Nee. Voor bestuiving.”
Ik: “Moet je daar voor betaald worden dan? Dat wist ik niet.”
Bij: “Wij ook niet. Maar toen economen gingen rekenen aan de bijdrage van de natuur aan het welzijn van mensen, ging bij ons bestuivers een lampje branden.”
Ik: (op zoek naar wat geld): “Hoeveel wil je daarvoor hebben?”
Bij: “€160 miljard graag.”
Ik: “Ja, maar zoveel heb ik niet. Ben je al bij Elon Musk langs geweest?”
Bij: “Wij hoopten dat jij voor de mensheid zou kunnen betalen. Dan hoeven we niet langs alle deuren. Maar als je alleen voor jouw huishouden wilt betalen, kan dat ook. €103,25 graag.”
Ik: “Dat is nog steeds een berg geld.”
Bij: “Vertel dat mijn vriendin de hoornaar maar. Zij doet de wanbetalers en heeft een heel gevaarlijk angel."
Ik: “Kan ik met een creditcard betalen?”
Jonathan Guthrie brengt het komisch. Hij schrijft dat hij de intentie heeft de kosten te berekenen van natural capital dat het leven voor mensen op aarde mogelijk en draaglijk maakt. Dat wij niet gewend zijn daar een prijs aan te hangen lijkt hem simpelweg fout.
Onderschrift foto: 'Vers neergezet bijenverblijf in Ede', Claudia Hulshof
Bijen en hommels komen steeds minder voor in Amerika, maar ook in het Verenigd Koninkrijk. Oorzaken genoeg: te weinig te eten, pesticiden, ziektes, verlies van habitat, monocultuur en chemicaliën om insecten te weren. Wat te doen?
We hebben tuinmannen en -vrouwen nodig, aldus Guthrie. Mensen die weten waar de bij en de hommel blij van worden: blauwe en paarse tuinplanten zoals de ceanothus, de blauwe hortensia of lavendel.
Iemand die al echt heeft gerekend, is Dave Goulson, die A Sting in the Tale schreef, waarin hij volgens Guthrie een serieuze poging doet de bestuiving door insecten te kwantificeren. Het hele boek schreeuwt om actie: Doe iets! Harvard University onderzoekers geven gevolg aan deze oproep: ze werken aan een kunstbij. A beyond dreadful idea, vindt Guthrie. Zijn argument is rather overtuigend: gaan we nu echt miljarden kleine drones maken tegen enorme kosten, om werk te doen dat de bij en de hommel beter doen, en ook nog voor niets?
We zijn zo stom, dat de platwormen ons nog uitlachen.
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik denk dat hier nog weinig last van ozon hebben. Bestuiving was uitstekend op zowel de haskaps als de kersen. Maar we werken er ook aan. In het voorjaar laten we de paardebloemen staan tot de honingbes begint te bloeien. Na de bloei is er overal de verschillende klavers en de wikke. Die bloeien tot in de herfst door. Vooral de rol klaver en de wilde wortel (queen anne's lace).
Maar de bestuiving wort niet alleen gedaan door de honing bij maar ook door een paar dozijn andere bijen, hommels en andere insecten.
Frank Eric #7 , Bij mij in de buurt genoeg bloemen, witte klaver en recent bloeiende lindebomen voor de honingbijen. Verder was er dit voorjaar langs de Waddenkust een project waar op een gekozen perceel land van een flink aantal boeren, stroken ((bijen) bloemen zijn gezaaid die ook nu nog in bloei staan. (Net voldoende regen gehad)
#4 Piet, hoe zijn die bijen aan hun nectar gekomen? Het is ook in Nl kommer en kwel met de bloemetjes, door de aanhoudende droogte. Bovendien heeft men ontdekt dat hitte en droogte ook de geur van bloemetjes verandert, ten nadele van bestuivers.
In het jeugdjournaal zag ik dat bijen met suikerwater werden bijgevoerd, omdat ze anders zouden uitsterven.
#3 Nico, als er niks meer te parasiteren is, moeten die parasiterende vliegjes toch ook ophouden? Lijkt mij te wijzen op een forse onbalans in 'het systeem'. Steeds hogere temperaturen en droogtes zorgen ervoor dat zaken 'uit de pas' gaan lopen, maw dat men ecologisch gezien elkaars boot gaat missen. Of dat er helemaal geen boot meer gaat.
En vanochtend las ik: pesticiden beschadigen hersenen van bijen zodat ze niet meer recht kunnen lopen.
Piet #4 Dat zullen wel gedomesticeerde bijen zijn, gewoonlijk niet kieskeurig. Bovendien hebben wij hier weinig last van Ozon in tegenstelling tot Zuid-Europa waar maanden achtereen een brandende zon de temperaturen tegen de 40 graden houdt, soms bij windstil weer.
Het in stand houden van de biodiversiteit kan niet zonder de vele soorten wilde bijen.