De krant begint met een verhaaltje.

Bij: “Ik zou graag betaald willen worden.”
Ik: “Voor het wassen van de ramen?”
Bij: “Nee. Voor bestuiving.”
Ik: “Moet je daar voor betaald worden dan? Dat wist ik niet.”
Bij: “Wij ook niet. Maar toen economen gingen rekenen aan de bijdrage van de natuur aan het welzijn van mensen, ging bij ons bestuivers een lampje branden.”
Ik: (op zoek naar wat geld): “Hoeveel wil je daarvoor hebben?”
Bij: “€160 miljard graag.”
Ik: “Ja, maar zoveel heb ik niet. Ben je al bij Elon Musk langs geweest?”
Bij: “Wij hoopten dat jij voor de mensheid zou kunnen betalen. Dan hoeven we niet langs alle deuren. Maar als je alleen voor jouw huishouden wilt betalen, kan dat ook. €103,25 graag.”
Ik: “Dat is nog steeds een berg geld.”
Bij: “Vertel dat mijn vriendin de hoornaar maar. Zij doet de wanbetalers en heeft een heel gevaarlijk angel."
Ik: “Kan ik met een creditcard betalen?”


Jonathan Guthrie brengt het komisch. Hij schrijft dat hij de intentie heeft de kosten te berekenen van natural capital dat het leven voor mensen op aarde mogelijk en draaglijk maakt. Dat wij niet gewend zijn daar een prijs aan te hangen lijkt hem simpelweg fout.


Onderschrift foto: 'Vers neergezet bijenverblijf in Ede', Claudia Hulshof


Bijen en hommels komen steeds minder voor in Amerika, maar ook in het Verenigd Koninkrijk. Oorzaken genoeg: te weinig te eten, pesticiden, ziektes, verlies van habitat, monocultuur en chemicaliën om insecten te weren. Wat te doen?

We hebben tuinmannen en -vrouwen nodig, aldus Guthrie. Mensen die weten waar de bij en de hommel blij van worden: blauwe en paarse tuinplanten zoals de ceanothus, de blauwe hortensia of lavendel.

Iemand die al echt heeft gerekend, is Dave Goulson, die A Sting in the Tale schreef, waarin hij volgens Guthrie een serieuze poging doet de bestuiving door insecten te kwantificeren. Het hele boek schreeuwt om actie: Doe iets! Harvard University onderzoekers geven gevolg aan deze oproep: ze werken aan een kunstbij. A beyond dreadful idea, vindt Guthrie. Zijn argument is rather overtuigend: gaan we nu echt miljarden kleine drones maken tegen enorme kosten, om werk te doen dat de bij en de hommel beter doen, en ook nog voor niets?

We zijn zo stom, dat de platwormen ons nog uitlachen.
Dit artikel afdrukken