Europa heeft regelgeving en richtlijnen op het gebied van voedselveiligheid. De mate waarin de verschillende landen die doorvoeren, verschilt echter, er is nog wat speelruimte. In Nederland zijn we erg streng bij het handhaven van EU-verordening 852/2004. Deze richtlijn is bijvoorbeeld van toepassing op bakkerijproducten die ongekoeld verkocht worden (worstenbroodjes, kaascroissantjes) en producten die in de winkel gesneden worden (vleeswaren, kaas).

Als voedsel te lang ongekoeld bewaard is gebleven, gooien wij het volgens de regels weg. In de landen om ons heen, Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk, zijn ze iets gemakkelijker. Uit een vergelijkend onderzoek op verzoek van Actal, het Adviescollege toetsing regeldruk, blijkt dat bijvoorbeeld in het Verenigd Koninkrijk bederfelijke producten 4 uur ongekoeld bewaard mogen worden. In Nederland slechts 2 uur is. Ook moeten supermarkten in Nederland jaarlijks microbiologisch onderzoek verrichten dat vaak ook al door hun leveranciers is gedaan. In België, Duitsland en het VK blijkt de regelgeving beduidend minder streng, en... daar gaat nooit iets mis.

Reden voor de Actal om een brief aan onze minister te sturen met het verzoek de regeldruk voor Nederlandse ondernemers te verlagen. Het CBL, de organisatie van supermarkten, heeft het onderzoek mede ingesteld en ondersteunt de aanvraag van harte. Zij voorzien dat er besparingen mogelijk zijn die kunnen oplopen tot 25 miljoen euro aan minder weggegooid goed eten, plus 700.000 euro minder dubbele microbiologische onderzoekskosten en ook nog eens 725.000 (loon)kosten voor de extra controle- en registratiewerkzaamheden.

De volksgezondheid zal er niet onder lijden, vindt Actal dus. In dat geval is het voorstel een no-brainer.

Fotocredits: E.coli bacterie, Microbe World
Dit artikel afdrukken