Als voedsel te lang ongekoeld bewaard is gebleven, gooien wij het volgens de regels weg. In de landen om ons heen, Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk, zijn ze iets gemakkelijker. Uit een vergelijkend onderzoek op verzoek van Actal, het Adviescollege toetsing regeldruk, blijkt dat bijvoorbeeld in het Verenigd Koninkrijk bederfelijke producten 4 uur ongekoeld bewaard mogen worden. In Nederland slechts 2 uur is. Ook moeten supermarkten in Nederland jaarlijks microbiologisch onderzoek verrichten dat vaak ook al door hun leveranciers is gedaan. In België, Duitsland en het VK blijkt de regelgeving beduidend minder streng, en... daar gaat nooit iets mis.
Reden voor de Actal om een brief aan onze minister te sturen met het verzoek de regeldruk voor Nederlandse ondernemers te verlagen. Het CBL, de organisatie van supermarkten, heeft het onderzoek mede ingesteld en ondersteunt de aanvraag van harte. Zij voorzien dat er besparingen mogelijk zijn die kunnen oplopen tot 25 miljoen euro aan minder weggegooid goed eten, plus 700.000 euro minder dubbele microbiologische onderzoekskosten en ook nog eens 725.000 (loon)kosten voor de extra controle- en registratiewerkzaamheden.
De volksgezondheid zal er niet onder lijden, vindt Actal dus. In dat geval is het voorstel een no-brainer.
Fotocredits: E.coli bacterie, Microbe World
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#8: mee eens. hoeveel doden er per jaar vallen door resistente bacteriën, die in je lichaam aanwezig blijven, en de kop op steken bij zwaktesituaties? De officiële oorzaak is dan die 'zwaktesituatie' (dat kunnen er veel zijn).
#9: de integratie koksopleiding - nutriëntenkennis is er niet. Veel 'sterrenkoks' - zoals Jamie Oliver - besteden hier toch uitgebreid aandacht aan, maar niet zozeer vanuit specifieke kennis van fytotherapie/ epidemiologisch onderzoek - dat ook niet eenduidig is. Dat is ook iets teveel gevraagd denk ik van de 2-jarige basisopleiding - of niet? (net zoals bij huisartsen opleiding in de Westerse Wereld fytotherapie als vak ontbreekt - minstens zo essentieel)
Ik weiger te accepteren dat de houdbaarheid van producten door de industrie betrouwbaar bepaald kan worden op het moment dat het geproduceerd / verpakt wordt. Hoe lang een voedingsmiddel veilig gegeten kan worden hangt of hoe de consument er mee omgaat. Hoe wordt het na aankoop bewaard en komt de temperatuur voldoende lang op een voldoende hoog niveau bij de bereiding zijn zaken die veel belangrijker zijn. Regelmatig eet ik bedervelijke voedingsmiddelen die al dagen over de houdbaarheiddatum zijn maar die ik door middel van ruiken, kijken en een beetje proeven beoordeel. Ik gooi zelden etenswaren weg en heb bij mijn weten daar nog nooit echte gezondheidsproblemen mee gehad. Misschien moet ik bij het vorderen van de leeftijd en de achteruitgang van mijn immuunsysteem wel wat voorzichtiger worden als tot nu toe.
Een mens neemt in zijn leven 2 vrachtwagens van elk 25000 kg eten en drinken tot zich. Das heul veul. Dat eten komt van overal en is van een gigantische verscheidenheid. En dan maar 50 dodelijke fouten? Prachtig, zou ik zeggen.
We nemen een paar kg medicijnen tot ons en die zorgen voor 2000 doden, afgezien van alle bijverschijnselen die je van medicijnen sowieso krijgt.
En hoeveel mensen krijgen chronische ziektes doordat ons eten niet meer vers, rijk aan nutriënten en vrij van ongewenste toevoegingen is?
Het verhogen van controle eisen op het gebied van HACCP is zoiets als het zoeken naar je sleutels onder een lantaarnpaal. Daar zit de winst niet. In weten wat je eet, en waarom en je daar in verdiepen wel. Waarom kunnen we 24 uur per dag naar programma's over lekker koken kijken en heel veel minder over gezondheid? Of wordt dat de volgende hype?
Laten we dat hopen.
Op de door jou gelinkte site ook deze informatie: Het aantal ziektegevallen als gevolg van besmet voedsel ligt waarschijnlijk hoger, want van de jaarlijks in totaal bijna 5 miljoen gevallen van gastro-enteritis is bij slechts 1,7 miljoen gevallen de oorzaak bekend. De ziektegevallen betreffen meestal infecties aan het maagdarmkanaal (gastro-enteritis).
Volgens mij hebben die 80 doden alleen betrekking op voedselvergiftiging en niet op besmet voedsel. Wat schat je hoeveel van die 5 miljoen gevallen betrekking hebben op kwetsbare mensen, die na uitdroging longontsteking krijgen en sterven ? Of horen die ongelukkigen in de statistiek 'fatale longontsteking' ?
Russische roulette valt wel mee als we praten over "maar" 80 doden per jaar. Dan zou in de auto stappen superroulette zijn (10x zoveel doden). Daarom doet de overheid waarschijnlijk weinig aan consumentenvoorlichting, kwestie van kosten/baten