De obesitasepidemie, ongezonde leefstijl en ongezonde omgeving houdt niet alleen beleidsmakers, wetenschappers en gezondheidswerkers maar bedrijven en hun bazen bezig. Hoe en wanneer ga je op het werk een gesprek aan over een gezonde leefstijl? Voor zowel werkgevers als werknemers is het een lastig onderwerp. Dat blijkt uit het onderzoek 'Gezonde leefstijl' van de Arbo Unie onder ruim 1000 werknemers en 400 werkgevers.

Werkgevers denken dat bijna 40% van hun werknemers er geen gezonde leefstijl op na houdt. 28% van de werkgevers maakt zich daar ook echt zorgen over. Meer dan de helft (53%) van de werkgevers gaat het gesprek met hun werknemers over een gezonde leefstijl niet aan.

Werknemers beleven dat anders, bijna 80% geeft aan dat het onderwerp 'gezonde leefstijl' niet wordt besproken. Van de werknemers zou 40% het fijn vinden als de baas helpt met een gezondere leefstijl.

40% van de werknemers zou het fijn vinden als de baas helpt met een gezondere leefstijl
Leefstijldialoog
De Arbo Unie vindt dat werkgevers wel wat meer hun best mogen doen. Volgens Willem van Rheden, bestuurder bij Arbo Unie, zou leefstijl een normaal gespreksonderwerp moeten zijn. "Als leidinggevenden de indruk hebben dat iemand te dik is en te weinig beweegt, dan moeten ze dat kunnen zeggen", zegt hij het het AD. Het kan directe gevolgen hebben voor het functioneren van werknemers en daarmee het succes van een organisatie. Van Rheden vindt het opvallend dat gesprekken tussen werkgevers en werknemers wel kunnen gaan over de werk-privé balans, maar nauwelijks over voldoende beweging en de algemene gezondheid. Terwijl juist die combinatie kan bepalen of iemand lekker in zijn vel zit.

Zeggen dat iemand te dik is en er iets aan moet doen, blijkt steevast een gevoelig onderwerp
Onze zuiderburen bestempelen deze recht-voor-de-raap-aanpak als te bruut. Ook in Nederland gaan mensen gemakkelijk steigeren bij het idee.

Zeggen dat iemand te dik is en er iets aan moet doen, blijkt steevast een gevoelig onderwerp. De een ziet het als bemoeizucht, de ander als goed werkgeverschap. De middenweg bewandelen kan natuurlijk ook. Sommige bedrijven bieden bijvoorbeeld al sportgerelateerde activiteiten aan of vitaliteitstesten of maken hun kantine gezonder. De werknemer kiest zelf wat hij of zij ermee doet. Zo krijgen bij accountants- en advieskantoor PwC werknemers zelfs elk jaar €1.000 budget die ze mogen besteden aan spullen of diensten die bijdragen aan hun welbevinden. Zulke initiatieven zijn nog lang niet bij alle bedrijven gemeengoed.

Werknemers en werkgevers vinden het lastig om de juiste balans te vinden om het gesprek aan te gaan. Volgens Van Rheden moeten we uit deze patstelling zien te komen. De maatschappelijke belangen zijn voor beide groepen te groot. Zeker nu mensen meer zittend werk doen en met het opschuiven van de pensioengerechtigde leeftijd er meer mensen chronisch ziek worden terwijl ze nog werken. "Als we langer up and running willen blijven en arbeid schaarser wordt, dan moeten we daar wat mee".


Dit artikel afdrukken