De Franse president Emmanuel Macron roept zijn landgenoten op de 'moeder van alle veldslagen' te voeren in deze tijden van crises door vooral Franse producten te kopen. Dat is volgens hem dé manier om de Franse 'landbouw en voedselsoevereiniteit' te behouden en niet afhankelijk te zijn van mest- en grondstoffen voor agrarische productie uit Rusland en Wit-Rusland (lees: kalium). Ook de stijgende energieprijzen ziet Macron als een 'oorlogswapen' van de Russen.

"Al onze landgenoten moeten begrijpen dat Frans kopen, Frans consumeren, van onze landbouw houden, de sleutel zijn om deze soevereiniteit te behouden en morgen niet met een kater wakker te worden," aldus Macron tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van jonge boeren, Terres de Jim.

Naar verwachting zullen tot 2030 zo'n 100.000 landbouwbedrijven van generatie of eigenaars wisselen. Volgend jaar moet er een 'loi d'orientation et d'avenir agricole' , zeg maar een 'landbouwperspectiefwet', op tafel liggen. De Franse staat investeert €400 miljoen in een fonds voor landbouwondernemers ('entrepreneurs du vivant'), om jonge boeren te helpen zich te vestigen en aan te passen aan de ecologische transitie. Ook komen er starterscentra en extra faciliteiten in het landbouwonderwijs (nog eens €20 miljoen).

in Nederland moest de minister van Landbouw met een perspectief voor boeren komen. Omdat het niet lukte om een toekomst waarin boeren geld kunnen verdienen te schetsen trad de minister af. Volgens het Financieele Dagblad is dat niet alleen te wijten aan gebrek aan visie en begrip van de beleidsvormende raderen in Den Haag, maar minstens zoveel van de top van het ministerie dat het contact met de werkelijkheid te veel verloren zou zijn omdat de ambtenaren geen kennis meer hebben van landbouw en de voedselketen.

Reageer
  • Deel
Druk af