Dit weekend kijkt het land vermoedelijk anders naar het fenomeen. In Parijs ontstonden echte rellen; de politie verrichtte 412 arrestaties. Er raakten 113 mensen, waaronder 23 agenten, gewond. Ook werden er 167 branden geblust en 6 gebouwen bestormd. Maar de meeste verontwaardiging lijken de moedwillige vernielingen aan en binnen in de Arc de Triomphe op te roepen.
— Philippe Bélaval (@PBelaval) December 2, 2018
De Franse president Emmanuel Macron veroordeelde de rellen scherp vanaf de G20-top in Argentinië; waar mogelijk zal hij hen strafrechtelijk vervolgen. Inmiddels weer terug in Frankrijk bezocht Macron vandaag meteen de Arc de Triomphe alvorens met premier Edouard Philippe en de minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner te overleggen over het (tijdelijk) invoeren van de noodtoestand om nieuwe gewelddadige protesten van de gele hesjes te voorkomen. Ook wil hij proberen tot een dialoog te komen met de gilets jaunes.
Een onmogelijke opgave bij een beweging zonder leiders, schrijft Le Figaro in een artikel over het 'mislukte' overleg dat Edouard Philippe vrijdag op de agenda had staan.
Volgens minister Castaner worden de gele hesjes-protesten inmiddels geïnfiltreerd door mensen die rellen willen schoppen en is de beweging daardoor bovendien onzuiver geworden.
De Telegraaf spotte inmiddels de eerste 'gele hesjes' in Den Haag die hun ongenoegen over de regering uitten. In Brussel waren zulke uitingen al eerder, massaler en grimmiger te zien. In Utrecht spotte ik zelf gisteren wat mensen op gele hesjes op de fiets; ze deden geen kwaad.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Het lijkt als volgt te zijn: de politie klaagt dat zij hun werk niet konden doen. Ze moesten overheidsgebouwen blijven bewaken (o.a. Hotel de Ville) . Terwijl de toestanden elders waren. Via een persbericht vragen ze om de noodtoestand. Dan kan het leger de gebouwen veilig stellen en kan de politie zijn werk doen.
Alliance PN
Het leger is niet gewend om met demo's om te gaan, dat kan nog wat worden.
PS: De Franse geheime dienst kan wel een dodelijke aanslag plegen in Nieuw Zeeland, maar niet in de gaten hebben dat in Parijs de Arc de Triomphe zal worden aangevallen door hedendaagse "sans culottes".
Waar ik nieuwsgierig naar ben: hoe kon het zo uit de hand lopen? Rellen bij protesten is redelijk standaard dacht ik in Frankrijk. Een relatief kleine groep die blijkbaar zijn gang kan gaan? De Franse politie, dat zijn profs, die weten toch wel van wanten? Onderschatting, dat kan toch niet?
Het gaat allang niet meer om werkelijkheden, ook niet over fictie trouwens. Het gaat over het gevoel. Het gevoel dat je er bij hoort, mee mag doen, er mag zijn, je er toe doet. Heel veel hebben dat gevoel niet (meer).
Frank, wie het weet mag het zeggen. Ik bedoelde slechts dit te zeggen: misschien hebben we te maken met een heel nieuw fenomeen en interpreteert iedereen het op zijn eigen (vanuit oude en nieuwere schema's) manier, maar niet noodzakelijk met de openheid die nodig is om het te treffen.
Het is wel bende. Gewoon in de werkelijkheid. Daar wil ik niet aan twijfelen.
Ook niet aan de woorden van mijn Franse buurvrouw met een groot sociaal hart: 'les gens qui ont peu en ont besoin' (vrij vertaald: 'mensen die al weinig hebben, moet je dat niet afpakken'). Tegelijk erken ik: in Frankrijk was niet/weinig werken met weinig niet al te moeilijk als je het een beetje weet te spelen.
Zomaar een vraag: houdt de vermoeide meerderheid zich bezig met hyperrealiteit? Of een stel 'ologen'? De pers? Voor 'de hesjes' is de realiteit in ieder geval, dat ze halverwege de maand niets meer overhouden, om het zo te zeggen.