In een lange speech van anderhalf uur zette gisteravond de Franse president Macron uiteen waarvan hij droomt: het Frankrijk van de TGV, de Concorde, de atoomkracht, de modernste landbouw, de culturele verbeelding en het wetenschappelijk onderzoek. Frankrijk liep enkele decennia voorop in high tech en uitvindingen voor de praktijk. Die tijd wil hij doen herleven.

Macron gaat €30 miljard investeren in inspanningen die het land vooral een wereldleider moeten maken in 21e eeuwse ontfossielering, schone luchtvaart, bijdragen aan de biodiversiteit op land en in zee, gezonde voeding en high tech medicijnen.



Op het gebied van landbouw moet het land staan voor 'sain, durable et traçable' (gezond, duurzaam en traceerbaar'). De Franse landbouw heeft zich kunnen ontwikkelen dankzij mechanisatie en chemie. Maar voedsel is te goedkoop geworden. Het land moet investeren in digitalisering, robotisering en high tech veredeling. Hij voteert €2 miljard overheidssteun om met die nieuwe technieken de wereld te veroveren net zoals Frankrijk dat - volgens Macron - eerder deed met de mechanisering en de landbouwchemie. Zo'n landbouw heeft wat Macron betreft waarde waar het publiek voor wil betalen.



Gezondheidstechnologie - biotechmedicatie - ontvangt €7,5 miljard van Macron. Op dat gebied vindt hij dat met name de Britten Frankrijk ver voorbij zijn gestreefd. Dat moet veranderen zegt hij heel competitief met een 'wij' alsof het Elysée de farma-industrie aanstuurt.



Op het gebied van groene energie investeert Macron in groene waterstof (€500 miljoen) en kleine kerncentrales (€1 miljard). Die laatste zijn veiliger dan grote, zegt hij. Met de keuze voor nucleaire energie is hij de eerste Europese leider die de keuze maakt. Frankrijk loopt al decennia voorop in atoomenergie en is daarmee het schoonste land van Europa dat tevens energie kan exporteren.



Macron hoopt komende zomer herkozen te worden en lanceerde met zijn speech alvast zijn verkiezingsprogramma. Hij behandelde de grote diversiteit aan onderwerpen grotendeels uit zijn hoofd.
  • Deel
Druk af