Overeten doen we door grotere happen te nemen en sneller te eten van grotere porties. Dat ontdekten onderzoekers van Pennsylvania State University in een experiment naar overeten.

De 44 proefpersonen kregen gedurende een maand één keer per week een mac & cheese-lunch voorgezet van 400, 500, 600 of 700 gram, in willekeurige volgorde. Tijdens het eten werden ze gefilmd, zodat de onderzoekers de eetsnelheid en hapgrootte konden meten.

Uit de resultaten bleek dat de deelnemers 43% meer aten als ze de grootste portie voorgeschoteld kregen. Op zich is deze waarneming niets nieuws. Wel nieuw is dat voor het eerst is aangetoond dat de méér eten gepaard gaat met grotere en snellere happen.

Die bevinding kan helpen mensen minder te laten overeten. Als je je bewust bent van de portiegrootte en je eetsnelheid en hapgrootte verandert, kun je jezelf aanleren minder te eten en overeten te voorkomen, zegt onderzoeksleider Paige Cunningham op Scientias. Gewoon langzamer eten met kleinere hapjes.

Er zijn naast portiegrootte nog andere redenen waarom we overeten. Je kunt het aangeleerd hebben in je opvoeding (bord leeg eten!). Het kan te maken hebben met de angst voor gebrek aan voedsel of zorgen om voedselverspilling. Ook schatten we porties verkeerd in: een groot bord laat een portie kleiner lijken vergeleken met dezelfde portie op een klein bord. En soms eet je ongemerkt meer doordat je in gezelschap eet of gedachteloos aan het eten bent.
  • Deel
Druk af