Deze vrucht is circa 1,5x1,5x3,5 cm. Hij moet nog helemaal uitgroeien; op de foto zie je links van de vrucht nog net wat verdroogde blaadjes van de bloem waaruit de vrucht ontstaat.
In België en Nederland wordt deze vrucht meestal geïmporteerd. Hij wordt steeds vaker gegeten. Niettemin groeit hij wel degelijk in onze contreien. In privé-tuinen.
De bloem bloeit nu - terwijl er al vruchten gevormd worden - oranjerood. Welke vrucht is het?
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Jazeker, een beetje rins, lekker. Ik gebruik het vaker in de keuken, komt bij historische recepten en M/O recepten nogal eens voor. Je kunt er ook heerlijke soep van maken.
Heb je kunnen vaststellen of het een effect heeft op de smaak?
Wat we gemakshalve vergeten: van granaatappelsap wordt taai vlees erg mals. Handig is het dus om een scheutje, of wat vruchtvlees, of - zoals mijn ouders uit Saudi Arabië meebrachten vroeger - gedroogde pitten bij het stoofvlees te doen. Goed voor malsheid én de smaak.
Hoho, excuus. Ik vergis me. Die grote, uitstekende koninklijke kroon van de granaatappel zit wel degelijk aan de onderkant van de vrucht. Komt dus niet van de aanhechting (waar je vaak nauwelijks tot niets meer van ziet). Domdomdom.
Bij de jonge vrucht - want het is een granaatappel - zie je daar nog helemaal niks van.
Ik zal straks een jong kweetje (mét naveltje en zelfs nog blaadjes) en een oude, verdroogde granaatappel van dezelfde boom als het afgebeelde jonge appeltje toevoegen.
Maar hoe dan ook, dit is nou die vrucht die we barstensvol anti-oxidanten zouden moeten drinken om geen kanker en hart- en vaatziekten te krijgen. Er moet een scheut frambozensap bij om het lekker te maken en verder sinaasappel- of appelsap om het betaalbaar te houden. De vitamine C van de sinaasappel moet dan waarschijnlijk 'het goede' doen ;-)
kroontje bovenkant?