Geen plant of bloem, maar een dier dit keer. Niet in de vorm van een foto, maar van een heel praktische vraag. Waarom is een gewone (= gangbare, 'plof') Thaise of Braziliaanse kip goedkoper dan een Nederlandse?
Een paar mogelijkheden om je gedachten te bepalen. Zit het in:
- slechtere kwaliteit?
- slechtere dierwelzijnsomstandigheden?
- de lagere prijs van de kosten van het voer?
- het ras?
- de arbeidskosten?
- iets anders? Zo ja, wat dan?
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
He Robin, werd je ongeduldig? Sorry hoor, ik was vanmiddag en vanavond offline.
De Thai en hun Oosterse handelspartners betalen idd meer voor de 'restvleesdelen' (zoals m.n. de poten) dan wij voor filets. Dat betekent dat ze niet de hele kip hoeven goed te maken op die twee filetjes die maar een klein deel van het totale gewicht vd kip en dus zijn totale productiekosten uitmaken. Ze krijgen dus veel voor de hele kip. Wij niet. Bij ons kost een kilo kipfilet om die reden 26 euro. Dat zou stukken lager kunnen. Weliswaar verwerken de hele kip wel en gooien we niks weg, maar de 'restdelen' leveren zwaar onvoldoende op om die filets redelijk te kunnen prijzen.
Er gaan Nederlandse kippepoten naar het Oosten. Helaas niet genoeg. Dat verklaart een belangrijk deel van ons prijsna- en hun prijsvoordeel.
Binnenkort hierover een interview met iemand die er veel van weet.
Ik vind dit het sufste maandagraadsel ever.
Zeg nou maar gewoon wat je wilt horen, Dick.
Nog afgezien van het ongetwijfeld minder verwaarden van Nederlandse kippen, zal het hele apparaat aan controles en regels met bijbehorende leges, belastingen enz. ons ook aardig de das om doen. Zo klaagde onze zelfslachtende slager over het feit, dat hij zelfs moest betalen voor de controle van de controleurs.....
De braziliaanse consument betaalt waarschijnlijk een goede prijs (de juiste?) voor de overige delen van de kip. Kunnen wij lekker filet eten..