Niet alleen in Nederland, ook in de VS maken maaltijdboxen en 'luxe' thuisbezorgmaaltijden een opmars door. Mensen hebben weinig tijd en willen gemak. De maaltijdbox met ingredienten op maat voor het bijgeleverde recept biedt uitkomst. Maar het biedt hen nog een onvermoed voordeel.

Afgepaste porties
Recent onderzoek laat zien dat thuisbezorgd eten niet alleen voor gemak en tijdwinst zorgt, maar ook bijdraagt aan gewichtsverlies en gezond eten, schrijft The Huffington Post. Dat is het gevolg van de afgepaste porties. Je krijgt de kans niet meer om je te overeten. Dat zou vaak wel gebeuren bij een traditioneel bij elkaar gekozen en zelf gekookte maaltijd. Wie kookt uit een maaltijdbox gebruikt de aangeleverde hoeveelheden en daarmee houdt het op.

De proefpersonen bleken 40% minder vet- en suikerrijke levensmiddelen in huis te halen.
Internetbestellen: minder verleiding
Ook het bestellen en laten bezorgen van boodschappen blijkt beter voor de lijn. Je wordt immers niet verleid tot aankopen waar je eigenlijk niet voor naar de winkel ging. Het aanklikken van boodschappen op een lijstje stelt je minder bloot aan de slimme verleidingstrucs van winkelinrichters.

Een kleinschalig onderzoek door de Universiteit van Connecticut toonde aan dat de 28 vrouwelijke proefpersonen die 8 weken lang hun boodschappen online deden, zich beter aan hun boodschappenlijstjes hielden en als gevolg daarvan meer afvielen. De proefpersonen bleken 40% minder vet- en suikerrijke levensmiddelen in huis te halen.

Geen bulkvoorraden
Een ander voordeel van internetbestellen is dat je minder levensmiddelen in grote hoeveelheden inslaat. Het Amerikaanse National Bureau of Economic Research analyseerde geografische BMI-data tussen 1990 en 2010 en constateerde dat er een sterke correlatie bestond tussen het aantal grote supermarkten waar Amerikanen hun auto's volladen en de obesitascijfers in de buurt daarvan. Mensen die hun boodschappen bij megasupermarkten doen, kopen meestal grotere hoeveelheden, waar ze thuis eindeloos van kunnen eten en snoepen. Bovendien bestaat het aanbod veelal uit bewerkte en dikmakende voedingsmiddelen.

Moderne maaltijdboxen en en boodschappenlijstjes lijken een uitstekend middel in de strijd tegen obesitas.

Fotocredits: Nederlandse maaltijdbox van Marley Spoon, Foodlog Media
Dit artikel afdrukken