Na Sint-Maarten zitten je kinderen misschien wel thuis met bergen snoep. In plaats van alles in één keer op te eten, kun je met die stapels lekkers ook leuke wetenschapstestjes doen. The Salt, de food-rubriek van de Amerikaanse nieuwssite NPR, vroeg aan verschillende wetenschapsmusea wat te doen met een overdaad aan snoep.
Het resultaat lees je hieronder.

De klassieker: waar smaakt het snoep echt naar?
Wat we als smaak waarnemen, is grotendeels afhankelijk van de geur. Onze tong kan namelijk niet alle smaken proeven. Kijk hoeveel van de smaak van je snoepje afkomstig is van je neus door je neus dicht te knijpen, een snoepje in je mond te stoppen, en daarna je neus open te doen. Zo kan je ervaren in welke mate de smaak verandert door de geur.

Wat zit er in je snoep?
Je kunt heel makkelijk controleren of er zetmeel in je snoepje zit. Het enige dat je hiervoor nodig hebt, is jodium van de drogist. Plet je snoepje en meng het met water. Voeg een druppeltje van deze oplossing toe aan een bakje met de jodium. Als de kleur hiervan verandert van amber naar zwart, zit er zetmeel in je snoepje.

Je zou je snoepje ook nog kunnen testen op de aanwezigheid van vitamine C, glucose en eiwitten met papieren teststrookjes die je online kunt bestellen.

Skittle chromatografie
Voor iedereen die zich ooit heeft afgevraagd hoeveel verschillende kleuren verf er in Skittles zitten, en voor iedereen die dat nu doet, is er goed nieuws: hier kan je makkelijk achter komen. Naast Skittles heb je hiervoor een koffiefilter, een potlood, aluminiumfolie, zout, water, tandenstokers en bekertjes nodig. Behalve met Skittles kun je dit ook doen met bijvoorbeeld M&Ms of Smarties.

1. Knip de koffiefilter in strookjes.
2. Plaats Skittles van verschillende kleuren op een stukje aluminiumfolie, en laat wat ruimte tussen de Skittles.
3. Dep met je vinger wat water op de Skittles en wacht tot de kleur begint op te lossen.
4. Breng met een tandenstoker een beetje van het gekleurde water van onder de Skittle aan op een koffiefilterstrookje. Hou ongeveer een centimeter ruimte vrij tussen de kleur en de onderkant van de filter. Gebruik voor iedere Skittle een apart strookje koffiefilter.
5. Meng een bekertje water met een snufje zout. Giet hiervan een laagje in een bekertje en plaats de koffiefilter hier in. Zorg dat het water nèt de onderkant van de koffiefilter raakt.

Het zoute water zal omhoog kruipen in de koffiefilter en de kleur mee omhoog nemen. De verschillende kleurbestanddelen in de verf zullen verschillende afstanden mee omhoog gaan, en zo zullen de kleuren scheiden.

Test op zuurheid
Giet voorzichtig wat kokend water over in blokjes gesneden rodekool. Laat dit 5 minuten staan tot het water paars kleurt. Giet dit water in een paar kopjes. Dit 'rodekoolsap' werkt als een natuurlijke pH indicator en verandert van kleur, afhankelijk wat je erin gooit. Zure dingen zorgen voor een oranje, rode en roze kleur, terwijl basische dingen blauw, groen of geel kleuren. Dit experimentje kun je niet alleen met snoepjes doen, maar met alle etenswaren.

Nog een zuurheid-testje
Als je een zuur met een base mengt, ontstaan er bubbels. Leg bijvoorbeeld een zuur snoepje in een oplossing met zuiveringszout of bakpoeder. Vooral zure gummywormen zijn leuk; deze slaan aan het 'dansen' door de bubbels die ontstaan.

Smelt je snoep
Het kan ook heel leuk zijn om snoepjes in de oven te stoppen. Suiker zal gaan bubbelen en karamelliseren, van Smarties verdwijnt de kleur.

Jawbreakers (toverballen) kun je beter niet in de oven stoppen: door de verschillende laagjes met verschillende smelttemperaturen kunnen ze exploderen en dat kan je lelijke brandwonden bezorgen.
Dit artikel afdrukken