Als supermarkten verplicht zouden worden inzicht te geven in de hoeveelheden voedsel die zij weggooien, kan dat een concurrentie-voordeel opleveren voor de supermarkt die het minst weggooit, stelt Klaver. De PvdA steunt het voorstel, dat naar voren kwam bij de bespreking van de begrotingsbehandeling van Landbouw en Natuur.
Supermarkten lijken verantwoordelijk te zijn voor 5 tot 7% - de cijfers zijn, net als de altijd weer geciteerde 30--50% verspilling, weinig precies - van hun omzet verantwoordelijk te zijn. Consumenten verspillen thuis een veelvoud van dit percentage. De Nederlandse overheid berekende het het aandeel van consumenten in de totale verspilling op circa 45%. Wat dat aangaat doen de supers het keurig. Dat is niet zo verwonderlijk, want ze gooien niet graag inkoopkosten weg. Dat kost immers geld. Het uit de winkels bannen van vers zou uiteraard goed kunnen helpen bij het terugdringen van de geconstateerde verspilling. Die maatregel zal vermoedelijk ook de thuisverspilling fors laten dalen.
Fotocredits: Artiii
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Als die relatief "geringe" 5 - 7% superverspilling zijn weg zou vinden naar voedselbanken, hadden de voedselbanken ongetwijfeld geen tekorten meer.
Dit is echt zo voor de bühne, ik vind dit een zeer slap aftreksel. Een typisch voorbeel van een kamerlid dat niet weet waar Abraham de mosterd haalt. Inderdaad, de grootste verspilling zit niet bij de retailers, maar thuis, en zeker ook in het begin van de productieketen. Misschien wel de helft van de productie haalt nooit de eindstreep door verkeerde opslag, verwerking, transport.
Voedselbanken zijn een fenomeen dat per direct verboden moet worden.
Op weg naar de hel gaan zij bij toenemend aanbod de grootste supermarkt van de wereld worden. Ja, mensen die budgettair niet bij machte zijn om voedsel te kopen moeten geholpen worden. Geef ze dan "voedselbonnen" bij hun karige uitkering waarmee ze in supermarkten gezonde producten aanschaffen. MVOde bedrijven zullen graag meewerken om deze klanten te bedienen.
Verspilling tegengaan zullen bedrijven waar Sybesma cs leiding aan geven aan willen pakken. Van voedsel naar voeding. Briketten en kerstboombalachtige porties voeding op je bord. De intensieve veehouderij waar rantsoenberekeningen voor de gewenste resultaten zorgen is voorloper. En vooruit, om verveling tegen te gaan, af en toe een winterwortel om op te knagen.
Voedingsspecialisten weten wel wat het beste is voor een blanke, een kleurling, een oosters type. Er was al eens iemand die een ras wilde fokken voor meer uniformiteit, nog niet zo lang geleden. Van welke multinational was die ook al weer?
Ik vind hier eigenlijk ook wel wat voor te zeggen.
Op zich een heel zinnig voorstel, maar er zitten gelijk al een paar kanttekeningen aan.
Een belangrijk deel van de verspilling komt hier niet mee tot uiting. Zo wordt een deel van de productie direct weggegooid, omdat die niet afgenomen wordt door de supermarkten. (Denk hierbij aan komkommers die niet 'recht' genoeg zijn.)
De publicatie van die cijfers verhoogt de druk om die cijfers kunstmatig verder te verlagen.
Het verplaatsen van de verspilling is waarschijnlijk aantrekkelijker (en goedkoper) dan het oplossen van het probleem.