Op Munchies doet 'mixologist' Don Lee uit de doeken hoe je zelfs van een doodgewone supermarktwijn een heel acceptabele bubbel kunt maken. Vandaag nog, als dat moet, of in een paar dagen voor de nieuwjaarsrecepties van komende weken.

Bellen toevoegen
Voor de eerste methode heb je een slagroomsiphon (kidde) nodig. Je giet de goed gekoelde fles witte wijn leeg in de kidde, spuit er twee gaspatronen in leeg en spuit vervolgens de nu bubbelende wijn in champagneglazen. Omdat de bubbels niet lang blijven hangen, verdient het aanbeveling de glazen meteen uit te serveren.

Heb je geen kidde? Dan kun je het ook proberen met een SodaStream-apparaat. Dat is bedoeld om van water bruiswater of, met een siroopje, frisdrank te maken. Waarom zou je daar geen stille wijn in kunnen pimpen?

zelf bubbels maken


'Méthode champenoise'
De tweede methode is iets bewerkelijker, maar laat je wel de echte 'méthode champenoise' toepassen op een stille wijn. Je hebt er een zakje Champagne-gist voor nodig. Dat koop je op Amazon. Neem een stevige glazen fles met een beugelsluiting (een ouderwetse limonadefles, zie foto). Stort 10 van de gistkorreltjes in de limonadefles (even uittellen op een servetje) en voeg er de hele of halve inhoud van een suikerzakje (zoals je in de horeca bij je koffie of thee krijgt) aan toe. Hoe meer suiker, hoe zoeter het eindresultaat, net zoals in Brut, 'gewone' en Demi-sec Champagnes.
Giet je witte wijn in de limonadefles, schudt even en sluit hem hermetisch af met de beugelsluiting. Zet hem dan minstens 2 dagen weg op een donkere plek - langer als het koud is. De gistcellen gaan nu, in de woorden van Don Lee, "de suiker opvreten, bubbels schijten en alcohol piesen."

Na 48 uur is de huisgemaakte Champagne drinkbaar. Wil je geen gistdepot in je glas, zet de fles dan even op zijn kop in de diepvries zodat het depot tegen de dop aanvriest. Als je de fles dan - voorzichtig - opent, komt het depot mee. Zo doen ze het in de Champagne ook. Wil je je gasten voor de gek houden? Giet je huisgemaakte bubbel voor het serveren over in een Champagnefles. Maar misschien is het toch leuker om te pronken met je eigen geuzen-bubbel, méthode champenoise, uit je eigen limonadefles.

Grote bellen, meer smaak
De belletjesvorming van Champagne en andere bubbels is al vaak wetenschappelijk onderzocht. Onder kenners geldt een 'fijne' bubbel als een kwaliteitskeurmerk. Prosecco en cava hebben meestal een wat grovere bubbel. Dat komt de smaak ten goede, ontdekte de Franse natuurkundige Gérard Liger-Belair van de universiteit van Reims. Hij constateerde dat kleine bubbels minder aroma's losmaken uit de wijn dan grote. De belletjes in bubbelwijnen variëren volgens hem tussen de 0,4 en 4 millimeter in doorsnee. Als een belletje barst, veroorzaakt dat een 'lawine' van minuscule druppeltjes die als het ware verdampen boven het vloeistofoppervlak. Bubbels met een doorsnede van 1,7 millimeter bleken de meeste minidruppeltjes te verstuiven. Champagne-belletjes zijn gemiddeld 1 millimeter groot, aldus Liger-Belair in The Guardian.

Dat leidt natuurlijk tot de vraag: hoe groot zijn de belletjes in jouw zelfgemaakte bubbelwijn?
Dit artikel afdrukken