De NRC schrijft over het onderzoek: "Een maagverkleining bij te dikke mensen met diabetes type 2 halveert de kans op een hartziekte in de vijf jaren erna. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 20.000 patiënten, waarvan er ruim 5.000 tussen 2005 en 2011 door een operatie een kleinere maag kregen."

Dat een zogeheten bariatrische ingreep (omleiding van de dunne darm en/of maagverkleining) tot flink gewichtsverlies en navenante verbetering van veel kwalen (diabetes, bloeddruk, gewrichtsproblemen) leidt, was al bekend. Het verklaart het succes van de ingrepen, die snel in aantallen toenemen. Maar dat de conditie van het hart en de grote vaten dusdanig verbetert dat de kans op hart- en vaatziekten zo sterk afneemt, is nieuw.

De grote gezondheidswinst voor diabetespatiënten is voor veel artsen, ook Nederlandse, reden om bariatrische chirurgie aan te bevelen aan moeilijk behandelbare gevallen. Hierover is controverse, weet de NRC, "want een maagverkleining gaat niet altijd goed. Mensen die geloven dat pillen en het mes een ziekte kunnen oplossen die ook een leefstijlprobleem is, komen nog al eens bedrogen uit." Dat oordeel baseert de NRC op terugval. Tweederde van de gevallen waarin een maagverkleining is toegepast, heeft na ruim 6 jaar weer 20% van het verloren gewicht terug. Niettemin noteert de krant dat volgens de onderzoekers maagverkleiningen een duidelijk betere gewichtsverbetering en tevredenheid van de patiënt laten zien dan diëten en leefstijlveranderingen.

Foodlog-redacteur Huib Stam schreef een boek over maagverkleiningen: Tien jaar lichter.
Dit artikel afdrukken