Het ministerie van Consumentenbescherming heeft daarom advies gevraagd aan belanghebbenden en experts over de invoering van het voedselkeuzelogo Nutri-Score. Afhankelijk van de aanbevelingen zal de Luxemburgse regering een besluit nemen.
Het ministerie benadrukt dat het logo, vanuit de huidige Europese regelgeving, niet verplicht mag worden gesteld. Dat is de reden dat er ook andere logo's op geïmporteerde producten kunnen worden aangetroffen, zoals het Keyhole in Scandinavische landen en het Britse stoplichtsysteem.
Maar liefst 160 Nederlandse voedingswetenschappers keerden zich onlangs tegen Nutri-Score omdat het producten een groene - 'gezonde' - A of B geeft die dat niet zijn, zoals bijvoorbeeld een Cola met aspartaam. Onderwijl loopt een door verschillende consumentenorganisaties gesteund burgerinitatief in Europa, dat pleit voor een EU-brede invoering van Nutri-Score.
Als de Luxemburgse regering besluit tot invoering van Nutri-Score, dan gaat dat gepaard met een grote informatie-campagne. Die zal er op gericht zijn "consumenten in staat te stellen het aanbevolen systeem en de sterke en zwakke punten ervan beter te begrijpen zodat ze bewuste keuzes kunnen maken waar ze beter van worden," aldus het ministerie.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
In Frankrijk is de strijd voorbij. Binnenkort een gesprek daarover op Foodlog met Serge Hercberg, de geestelijke vader van Nutri-Score.
In hoeverre doet men hier in Frankrijk of België moeilijk over? Daar hebben ze toch ook voedingsrichtlijnen?