Onlangs heeft de Consumentenbond 15 groentesoorten op vezels ingedeeld. Broccoli heeft – van die vijftien - de meeste vezels, beweren ze. Welke groentesoorten ze precies vergeleken hebben, weet ik niet. Maar ik kan zo groenvoer noemen dat méér vezels heeft dan broccoli. Per honderd gram heeft broccoli volgens mijn gegevens 2,5 gram vezels. Kool, spinazie, sperziebonen, zuring, zoete aardappelen, avocado hebben 3 gram vezels, venkel zelfs iets meer. Peterselie komt op bijna 6 gram, erwten zitten op die 6 gram vezels.
En dan hebben we nog de groep die door velen niet als ‘groente’ wordt gezien: de peulvruchten. Die gaan vaak met rijst, pasta (graanproducten), aardappelen (ook al geen groente?) op één hoop. En dat vind ik een beetje vreemd. In Frankrijk vallen ze onder de ‘légumineuses’, niet onder de ‘légumes’.
Peulvruchten als sperzieboon, kapucijner, erwtjes, tuinboon, peultje vinden we ‘groente’, maar bruine en witte boon, lins en spliterwt niet. En die barsten nou net van de vezels.
Bruine boon: 9 gram per ons, kikkererwt 8,5, linzen 8, witte bonen 8, tuinboon 6, spliterwt 4,5. Daar kan de broccoli met z’n schamele 2,5 gram niet aan tippen.
Overigens blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond dat groenten uit glas of blik nauwelijks aan vezels verliezen. Dus wie geen zin heeft in het weken van de gedroogde peulvruchten, hoeft zich niet te schamen om bij Hak of Bonduelle te gaan buurten.
Zelf ben ik een grootverbruiker van blikjes linzen, kikkererwten, potten witte bonen en kapucijners, vaak voor pilau, cassoulet of minestrone. Bruine bonen staat in mindere mate op het verlanglijstje (melig). Grote tuinbonen uit blik voor de salade, kikkererwtenmeel voor de Indiase keuken, evenals linzenmeel. Gezegend met een grote koele kelder heb ik van alles op voorraad. Gedroogd gebruik ik alleen design linzen, spliterwten voor de erwtensoep, gele spliterwten en gedroogde tuinbonen ook al voor de soep. Kortom, hier in huis zijn de peulvruchten zeer geliefd. En, wat doen de foodloggers? Eten die veel vezelrijke peulvruchten? En welke dan? Heb ik het even niet over vers.
meer informatie en recepten:
www.hakgroente-instituut.nl
http://www.voedingscentrum.nl
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Kweekt er iemand linzen, en zo ja, op wat voor grond?
Ik wil het zo graag proberen maar iedereen raadt het me af.
Klei ipv zandgrond. Maar wel kalk...
Lizet@ Kloot@
Belofte maakt schuld. Ik zou op de rassen terugkomen. Overigens vielen jullie namen vanmorgen ronde de stammtisch.
Kloot schijnt een goed stukje over brunne bonen geschreven te hebben, maar ging niet op de rassen in (?).
Lizet's aanwezigheid werd gesignaleerd in Zeeland.
De twee rassen zijn de volgende:
1. Narda, met kort loof/bonenstro, waardoor minder geschikt in zware grond. Terwijl de opbrengst van Narda juist onder de juiste grondomstamdigheden wat hoger kan uitvallen
2. Berna, met langer loof
Van beiden is opbrengts goed. De rassen bestaan zo'n 40 jaar. Men praat over veredeling, maar dat komt om de volgende reden niet goed van de gron: de producenten (lees: boeren) zouden mee moeten betalen aan het ontwikkelen van een sterker ras met hogere opbrengst. Maar volgens mijn kennis (een boer dus.. ) is de teelt te 'klein' om er extra geld in te investeren...
Voor zover de 'brunne bonen'
Guillaume, het lijkt me typisch iets voor de stammtisch.... ;-)
Lizet, ik zal dat voor je uitzoeken, maar dat kan even duren, want ze twee maal op 1 zondag bellen..... Ik kom hem regelmatig tegen aan de stammtisch. Dus..
Mooi om te horen, Guillaume, misschien heb ik het niet goed verstaan? Combi van doofheid en lokale uitspraak? Weet T&T;ook iets over de twee zaairassen? En 38 jaar stilstand in de ontwikkeling daarvan?