In ons land eet de niet bestaande gemiddelde Nederlander 110 gram groente per dag. Voor een gezond eetpatroon is 200 gram de norm. Vezelrijke en vitaminerijke groenten zijn goed voor de spijsvertering, hart- en bloedvaten en nog veel meer, wordt ons door de voedselinstanties steeds voorgehouden. Vezels hebben als bijkomend voordeel dat ze verzadigen. Je hebt er minder van nodig om het gevoel van een rondgegeten buikje te krijgen.
Onlangs heeft de Consumentenbond 15 groentesoorten op vezels ingedeeld. Broccoli heeft – van die vijftien - de meeste vezels, beweren ze. Welke groentesoorten ze precies vergeleken hebben, weet ik niet. Maar ik kan zo groenvoer noemen dat méér vezels heeft dan broccoli. Per honderd gram heeft broccoli volgens mijn gegevens 2,5 gram vezels. Kool, spinazie, sperziebonen, zuring, zoete aardappelen, avocado hebben 3 gram vezels, venkel zelfs iets meer. Peterselie komt op bijna 6 gram, erwten zitten op die 6 gram vezels.
En dan hebben we nog de groep die door velen niet als ‘groente’ wordt gezien: de peulvruchten. Die gaan vaak met rijst, pasta (graanproducten), aardappelen (ook al geen groente?) op één hoop. En dat vind ik een beetje vreemd. In Frankrijk vallen ze onder de ‘légumineuses’, niet onder de ‘légumes’.
Peulvruchten als sperzieboon, kapucijner, erwtjes, tuinboon, peultje vinden we ‘groente’, maar bruine en witte boon, lins en spliterwt niet. En die barsten nou net van de vezels.
Bruine boon: 9 gram per ons, kikkererwt 8,5, linzen 8, witte bonen 8, tuinboon 6, spliterwt 4,5. Daar kan de broccoli met z’n schamele 2,5 gram niet aan tippen.
Overigens blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond dat groenten uit glas of blik nauwelijks aan vezels verliezen. Dus wie geen zin heeft in het weken van de gedroogde peulvruchten, hoeft zich niet te schamen om bij Hak of Bonduelle te gaan buurten.
Zelf ben ik een grootverbruiker van blikjes linzen, kikkererwten, potten witte bonen en kapucijners, vaak voor pilau, cassoulet of minestrone. Bruine bonen staat in mindere mate op het verlanglijstje (melig). Grote tuinbonen uit blik voor de salade, kikkererwtenmeel voor de Indiase keuken, evenals linzenmeel. Gezegend met een grote koele kelder heb ik van alles op voorraad. Gedroogd gebruik ik alleen design linzen, spliterwten voor de erwtensoep, gele spliterwten en gedroogde tuinbonen ook al voor de soep. Kortom, hier in huis zijn de peulvruchten zeer geliefd. En, wat doen de foodloggers? Eten die veel vezelrijke peulvruchten? En welke dan? Heb ik het even niet over vers.
meer informatie en recepten:
www.hakgroente-instituut.nl
http://www.voedingscentrum.nl



Dit artikel afdrukken