Afgelopen week stonden de kranten vol van de nabeschouwingen. Dat staan ze ieder jaar. Vaak wijs, soms wat minder. Vorig jaar besloten we al er niet te veel aandacht meer aan te schenken. Mensen proberen de tijd rond het jaareinde even te bezweren, maar hij gaat gewoon zijn gang. Net als de dagen en weken glijden de jaren in elkaar over; ze volgen hun eigen programma.

Bij de vorige jaarwisseling wenste ik nog dat 2017 een jaar van luisteren zou worden. Bijna schreef ik het opnieuw, maar herinnerde me gelukkig op tijd dat het al geschreven was. Honderden malen eerder werd het natuurlijk door anderen op hun manier ook al gezegd.

Op Foodlog ging het gesprek tot oudejaarsavond gewoon verder, onder meer over gezondheid, voeding en verantwoordelijkheid. Zo moet het. Scherp, direct en zonder ingewikkelde maskers. Vanuit de wil om te begrijpen wat de ander beweegt. Ik hoop dat dat doorgaat. Verwacht er geen direct intredende wonderen van, maar geef ook de hoop niet op dat het bijdraagt aan de vorming van betere inzichten over wat we samen kunnen willen en wat onze zorgen zijn. Het gesprek tussen en met mensen die de tijd laten bewegen, bepaalt de toekomst. In dat gesprek naar elkaars motieven en zorgen luisteren, is essentieel om een samenleving te blijven vormen. Daar blinken we bepaald niet in uit. Dat wil ik graag nog eens herhalen.Ik wil niet verhullen dat ik zowel geamuseerd als met bewondering luisterde naar M. le président Emmanuel Macrons remake van John F. Kennedy ('vraag wat je voor je land kunt doen') die gisteravond jonge Fransen als Europeanen aansprak. Hij is de zelfbewuste 21e eeuwse Napoléon die Europa ditmaal zonder legers een nieuw humanistisch leven wil inblazen vanuit de grote stroom des tijds die er nu opnieuw klaar voor zou zijn. Bien sûr, vanuit Parijs. Jakobijns, zeggen ze in Frankrijk al eeuwen. Niettemin zal 2018 het jaar van Frankrijk in de EU worden nu de Engelsen eruit zijn en de overgebleven EU-staten met zwakke, verzwakte en lef- of visieloze leiders zitten. Zeker op het gebied van landbouw en voedsel zal de agristaat Frankrijk van zich laten horen. Wat er waar van wordt, zal de tijd leren.

Namens de redactie van Foodlog wens ik u gezondheid en een heel wijs jaar!
Dit artikel afdrukken