Bij de vorige jaarwisseling wenste ik nog dat 2017 een jaar van luisteren zou worden. Bijna schreef ik het opnieuw, maar herinnerde me gelukkig op tijd dat het al geschreven was. Honderden malen eerder werd het natuurlijk door anderen op hun manier ook al gezegd.
Op Foodlog ging het gesprek tot oudejaarsavond gewoon verder, onder meer over gezondheid, voeding en verantwoordelijkheid. Zo moet het. Scherp, direct en zonder ingewikkelde maskers. Vanuit de wil om te begrijpen wat de ander beweegt. Ik hoop dat dat doorgaat. Verwacht er geen direct intredende wonderen van, maar geef ook de hoop niet op dat het bijdraagt aan de vorming van betere inzichten over wat we samen kunnen willen en wat onze zorgen zijn. Het gesprek tussen en met mensen die de tijd laten bewegen, bepaalt de toekomst. In dat gesprek naar elkaars motieven en zorgen luisteren, is essentieel om een samenleving te blijven vormen. Daar blinken we bepaald niet in uit. Dat wil ik graag nog eens herhalen.
Vœux 2018 à la jeunesse. pic.twitter.com/jSaHk5BQ12
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) December 31, 2017
Ik wil niet verhullen dat ik zowel geamuseerd als met bewondering luisterde naar M. le président Emmanuel Macrons remake van John F. Kennedy ('vraag wat je voor je land kunt doen') die gisteravond jonge Fransen als Europeanen aansprak. Hij is de zelfbewuste 21e eeuwse Napoléon die Europa ditmaal zonder legers een nieuw humanistisch leven wil inblazen vanuit de grote stroom des tijds die er nu opnieuw klaar voor zou zijn. Bien sûr, vanuit Parijs. Jakobijns, zeggen ze in Frankrijk al eeuwen. Niettemin zal 2018 het jaar van Frankrijk in de EU worden nu de Engelsen eruit zijn en de overgebleven EU-staten met zwakke, verzwakte en lef- of visieloze leiders zitten. Zeker op het gebied van landbouw en voedsel zal de agristaat Frankrijk van zich laten horen. Wat er waar van wordt, zal de tijd leren.
Namens de redactie van Foodlog wens ik u gezondheid en een heel wijs jaar!
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Klopt mijn indruk dat Lidl zolangzamerhand de meest gewaardeerde super onder Franse boeren is?
#11 tja, die dure machines op die Franse boeren erven. Dat verschijnsel begreep ik pas toen wij lid werden van een CUMA (lokale werktuig vereniging). Deze verenigingen krijgen 30 tot 40 procent subsidie bij gezamenlijke aankoop van nieuwe machines. Geen wonder dat loonwerkers, die deze subsidies niet krijgen, met moeite tegen dit soort strukturen kunnen concureren en daardoor bijna elke boer zich uitrust met een veel te grote trekker om mee te kunnen met het materieel dat zijn CUMA aanschaft en vervolgens alles zelf doet (eigen uren schijnen niets te kosten).
Verder vind ik het een interessante ontwikkeling dat Lidl France experimenteert met tri-parti contracten. Contracten waarbij zowel de inkoper van Lidl als de verwerker en de vertegenwoordigers van de producenten aan tafel zitten. Met als doel dat de boer een eerlijke prijs krijgt en om te voorkomen dat boeren de supermarkten als schuldige aanwijzen terwijl ze eigenlijk bij de transformateur hadden moeten zijn. Ik heb het idee dat dit concreter is dan de 10 procentregeling die wordt voorgesteld.
Jeltsje, dank ook aan jou voor dit beeld du cru même!
Dick Veerman #8, bedankt Irma Drost #9 voor je compleet antwoord, ik heb weinig toe te voegen.
Ik geloof niet in verbeteringen met het plan Macron. De inkoopcentrales zijn te machtig/sterk en ik zie geen reden dat ze spontaan de prijzen gaan verhogen. De prijsonderhandelingen voor dit jaar zijn begonnen en ze vragen 10 tot 15% prijsverlaging!! Zegt genoeg!
Ik zie ze gewoon de produkten uit andere landen halen.
Vandaag in de Ouest France , wel hoopvol geschreven?
De consument wil betere produkten maar wil niet meer betalen! Er is de laatste jaren te weinig gecommuniceerd over de uitstekende kwaliteit van het in Frankrijk geproduceerde voedsel. De consument heeft weinig vertrouwen door het aanwezige "Food-bashing"
De boeren met weinig inkomen putten hoop in wat hun "beloofd" wordt. Prijs bepalen uitgaande van de kostprijs??? Velen hebben een te hoge kostprijs en zullen er toch niet echt beter van worden. Maar velen dromen van een stabiele melkprijs zoals in de kwotum-periode, hopen met een voorspelbare melkprijs het hoofd boven water te houden.
De moderne gemechaniseerde en gerobotiseerde bedrijven zullen verder moderniseren en proberen produktiever te worden zonder echt grote bedrijven te creëren, dit wordt niet op prijs gesteld
De nieuwjaarswens van onze landbouwminister Stephane Travert op Twitter belooft ons niet veel.
@StTRAVERT
Ik ben nog 1 jaar bestuurslid van de Chambre d'Agriculture Bretagne, ik denk dat dat best moeilijk wordt nu vooral op landelijk niveau de FNSEA redelijk achter de plannen staan. Hierdoor zijn velen de weg kwijt en moet nog blijken hoeveel steun er werkelijk is. Over een jaar zijn er verkiezingen voor de Chambre d'Agriculture; voor de FNSEA belangrijk dit jaar de goede beslissingen te nemen.
Nog even iets over de kostprijs. Hier in Bretagne hebben de boeren over het algemeen veel te veel dure, grote machines op het erf staan. Dat is duur vooral als ze maar enkele dagen per jaar nodig zijn. Velen zijn hier meer landbouwer dan veehouder.
Met veel plezier zijn wij al 24 jaar "boer in Frankrijk", draaien goed en we zijn niet van plan te veranderen. We komen in de buurt van de pensioengerechtigde leeftijd "and that is it" Met de hoop het bedrijf te kunnen verkopen en nog jaren te blijven genieten van het mooie Bretagne!
Irma, heel veel dank voor jouw beeld en verslag vanuit Frankrijk!