Voor dit broodje van volkoren (spelt)meel hoeft het deeg niet met de handen te worden gekneed, noch te worden bewerkt door deeghaken van keukenmachines of broodmachines. De ingrediënten worden slechts even gemengd met een vork, en een tweede maal met een pannenlikker. Kortom, een heel eenvoudig te maken broodje dat goed van structuur is en verrukkelijk van smaak mede dankzij de mix van geurige zaden op de harde korst. Met zo’n broodje gooit een mens hoge ogen aan tafel.


Benodigdheden voor een broodvorm van 25x11x8 cm van donker staal:
400 gram volkoren (spelt)meel (biologische winkel)
1 zakje droge gist (7 gram)
1 eetlepel suiker
3 dl lauwwarm water ( 35 graden C)
3 theelepels keukenzout (7-8 gram)
2 theelepels rijstolie (AH) voor invetten broodvorm


voor de zadenmix (of selectie naar keuze):
1 eetlepel kummel
1 eetlepel venkelzaad
1 eetlepel geroosterd sesamzaad
3 eetlepels zonnebloempitten

Bereiding
Verwarm de oven voor op 35 graden Celsius. Kan die temperatuur niet worden ingesteld op de oven, verwarm de oven dan op 50 graden C. gedurende 5 minuten en zet de oven dan uit .
Doe 200 gram van het meel, gist en suiker in een ruime beslagkom en meng het goed door elkaar met een vork. Klop er het lauwwarme water door met de vork tot een glad mengsel is verkregen. Zet de beslagkom, afgedekt met een theedoek, 35 minuten in de oven om het deeg te laten rijzen.

Neem na de aangegeven tijd de kom uit de oven en roer het verkregen voordeeg goed door met de vork zodat het terugvalt. Voeg de resterende 200 gram meel toe alsmede het zout en meng dit met een pannenlikker door het voordeeg, keer daarbij het mengsel om en om totdat het toegevoegde meel goed met het voordeeg vermengd raakt en een homogeen deegmengsel wordt verkregen. Dek de kom weer met de theedoek af en laat het deeg nogmaals 35 minuten rijzen in de oven.
Zet intussen de gewenste mix van zaden klaar in een kom en kwast de bodem en zijwanden van de broodvorm in met de rijstolie. Rijstolie verdraagt grote hitte zonder te verbranden,
Sla zodra het deeg voor de tweede maal is gerezen, het deeg wederom terug en draai het enkele malen met de pannenlikker om en om in de kom zodat een soepele deegklont wordt verkregen. Laat de deegklont uit de schaal in de ingevette broodvorm glijden en geef hem zo nodig een laatste duwtje met de pannenlikker.

Verwarm nu de oven voor op 225 graden Celsius. Maak de vingers kletsnat en duw het deeg met natgemaakte vingers tot in de hoeken van de broodvorm, verdeel het tevens gelijkmatig in de vorm en strijk het oppervlak glad. Bevochtig het deegoppervlak met de vingers en strooi de zaden gelijkmatig uit over het deeg. Druk de zaden lichtjes en met vlakke hand even aan zodat ze zich goed vasthechten aan het vochtige deeg. Of strooi de zaden apart van elkaar over het deeg en in volgorde van grootte.
Laat het deeg in de vorm onder de theedoek op het aanrecht rijzen gedurende 15-20 minuten en de oven op de gewenste temperatuur is.

Bak het brood in het midden van de voorverwarmde oven gedurende 30-35 minuten. Neem vervolgens de vorm uit de oven, sla de bodem op het werkblad zodat het brood loskomt en keer de vorm om. Klop op de onderkant van het brood en als dat hol klinkt is het brood gaar. Laat het brood uitwasemen en afkoelen op een taartrooster of zet het brood overdwars op de lege broodvorm.
Mocht de korst van het brood na een dag of wat niet meer hard en krokant zijn, zet het brood zonder de korst te bevochtigen 4 minuten in een gloeiend hete oven (225 graden Celsius). Brood bevat van zichzelf voldoende vocht en hoeft niet extra bevochtigd te worden om het ‘op te piepen’ en weer een krokante korst te geven. Die laatste wijsheid is tip van de beste ambachtelijke broodbakker van Amsterdam.

Als het brood enkele dagen oud is, is een (spelt)boterhammetje uit de broodrooster welhaast nog lekkerder dan het vers gebakken brood. Of leg het even op een hete gietijzeren contactgrill, verhit op hoge vlam, tot de gewenste krokantheid van het brood is verkregen.
Dit artikel afdrukken