Het zwaartepunt van de belangstelling voor lucuma ligt overigens in Europa. Volgens Mintel kwam tussen 2012 en 2013 een derde van de nieuwe producten met lucuma in Europa op de markt. In juli 2015 was Europa met 63% de grootste regionale lucuma-verbruiker.
Gezondheidseffecten
Lucuma komt uit Peru en is een fruit dat rijk is aan anti-oxidanten, vezels, vitaminen en mineralen. De vruchten zijn rijk aan beta-caroteen en andere B vitamines. Lucuma zou helpen de snelheid waarmee wonden genezen, te verhogen en een anti-verouderingseffect op de huid hebben. Ook zou lucuma een heilzame werking hebben op hart- en bloedvaten en helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Geen wonder dus dat lucuma als een superfood wordt gezien.
Suikervervanger met karamelsmaak
Lucuma heeft smaakaccenten van karamel, pompoen en maple syrup. Het grote voordeel van lucuma is dat je de rijpe vrucht kunt drogen en tot poeder kunt malen. Dit poeder is niet alleen lekker, maar ook gemakkelijk te bewaren. Het poeder geeft een natuurlijk zoete smaak aan producten. Met zijn lage glycemische index geeft het minder calorieën dan traditionele zoetstoffen en is het geschikt voor diabetici.
Momenteel is lucuma de populairste ijssmaak in Peru. Lucumapoeder is bovendien geschikt voor babyvoeding, yoghurt, taarten, koekjes en smoothies. De meest bekende verwerking van lucuma is in chocoladerepen.
Super- en functional food
Mintel verwacht dat de groeiende publiciteit over de voordelen van lucuma er toe leidt dat steeds meer producenten het ingrediënt in hun producten zullen gaan verwerken. De hype van super- en functional foods is immers nog lang niet over.
Fotocredits: 'Lê-Ki-ma (Lucuma)', Ngo Duy Thuong
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Geen idee! Dit is info op de verpakking van de site van AH en zou juist moeten zijn. Of dit zo is weet ik niet.
Voor de praktijk vind ik de vraag over NEVO eigenlijk niet eens zo relevant. Ca. 5% van de Nederlanders eet voldoende groente. Dus 95% kan nog heel wat stappen maken zonder zich op de nog onbekende details te richten.
Liesbeth op 6. Die NEVO tabellen toch.
Ik zou nou wel eens willen weten wat die bevindingen eigenlijk echt waard zijn. Afkomst van het product en wanneer gemeten? Dit maakt natuurlijk best een verschil.
Is (bijv. een tomaat) van recent uit een NL substraatkas? Of was het een exemplaar dat 40 jaar geleden in een kas werd geteeld? Of van de volle NL grond kwam? Of was ie geïmporteerd uit buitenland? Of zijn de cijfers van elders afkomstig en vindt/vond er wat dit betreft uitruil plaats?
NL en GB leveren de groentecijfers en Italië en Frankrijk de fruitcijfers?
Ik denk dat zolang wij dit niet weten de waarde van al die tabellen nogal discutabel kan zijn.
Weet jij als voedingsmedicijnvrouw hier wat over?
Dus, als je het goed bekijkt en de rest van de claims zijn niet net zo onbetrouwbaar als die van de vitamines, dan is het gewoon een andere zoetstof. En daarin is de concurrentie als zo enorm, dat er voor lucuma bijzonder weinig kans is om een voet in de deur te krijgen. Ik ken het boompje, leuk voor in de tuin als je het klimaat ervoor hebt, maar voordat het een gewas is moet er nog heel wat gebeuren. Dat is het probleem Geer, je kunt wel zo'n duizend wilde boompjes op een hectare grond gaan zetten, maar daarmee ben je er echt nog niet. En als je boer bent en van de opbrengst leven moet, dan moet je toch echt eerst kijken wat een ander gewas op die hectare op zou brengen, en dan zien of je daar met lucuma ook aan kunt komen. Toekomstmuziek, op z'n best.
De ADH moet inderdaad milligram zijn. Het percentage klopt wel. Dus de conclusie blijft dat je het spul voor vitamines niet hoeft te gebruiken.
Ik heb het aangepast, dat kon nog ;)
En dan ook maar sorry dat de miligrammen grammen zijn.