Dat verwacht marktonderzoeksbureau Mintel. Mintel noemt lucuma een bijzonder voorbeeld van een eeuwenoud product dat zich een plekje veroverd heeft in de moderne voedingsmiddelenindustrie.

Het zwaartepunt van de belangstelling voor lucuma ligt overigens in Europa. Volgens Mintel kwam tussen 2012 en 2013 een derde van de nieuwe producten met lucuma in Europa op de markt. In juli 2015 was Europa met 63% de grootste regionale lucuma-verbruiker.

Gezondheidseffecten
Lucuma komt uit Peru en is een fruit dat rijk is aan anti-oxidanten, vezels, vitaminen en mineralen. De vruchten zijn rijk aan beta-caroteen en andere B vitamines. Lucuma zou helpen de snelheid waarmee wonden genezen, te verhogen en een anti-verouderingseffect op de huid hebben. Ook zou lucuma een heilzame werking hebben op hart- en bloedvaten en helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Geen wonder dus dat lucuma als een superfood wordt gezien.

Suikervervanger met karamelsmaak
Lucuma heeft smaakaccenten van karamel, pompoen en maple syrup. Het grote voordeel van lucuma is dat je de rijpe vrucht kunt drogen en tot poeder kunt malen. Dit poeder is niet alleen lekker, maar ook gemakkelijk te bewaren. Het poeder geeft een natuurlijk zoete smaak aan producten. Met zijn lage glycemische index geeft het minder calorieën dan traditionele zoetstoffen en is het geschikt voor diabetici.
Momenteel is lucuma de populairste ijssmaak in Peru. Lucumapoeder is bovendien geschikt voor babyvoeding, yoghurt, taarten, koekjes en smoothies. De meest bekende verwerking van lucuma is in chocoladerepen.

Super- en functional food
Mintel verwacht dat de groeiende publiciteit over de voordelen van lucuma er toe leidt dat steeds meer producenten het ingrediënt in hun producten zullen gaan verwerken. De hype van super- en functional foods is immers nog lang niet over.

Fotocredits: 'Lê-Ki-ma (Lucuma)', Ngo Duy Thuong
Dit artikel afdrukken