In Brabant, de meest varkensrijke provincie van ons land, zijn bestuurders geschrokken. Luchtwassers helpen in de praktijk veel minder goed tegen de stank uit varkensstallen dan theoretisch werd aangenomen. Op basis van die theorie zijn vergunningen voor de bouw van stallen afgegeven. Buren bleven niettemin klagen over de geur uit varkensstallen waar ze last van zeiden te hebben.

Nieuw onderzoek van wetenschappers van Wageningen Universiteit toont dat aan. De landelijke overheid heeft echter besloten dat onderzoek pas na de gemeenteraadsverkiezingen van gisteren openbaar te maken.

Het gerucht gaat dat de resultaten zo negatief zijn dat een spoedoverleg tussen het provinciaal bestuur en alle Brabantse wethouders gepland staat. In Brabant leidt de verlate publicatie tot verontwaardiging. Het Eindhovens Dagblad meldt dat Cees van de Ven, CDA-wethouder in Reusel-De Mierden, het "steeds lastiger uit te leggen" vindt "dat we dit al lange tijd weten, maar netjes onder de pet hebben gehouden."

Van de Ven heeft in Reusel-De Mierden een vergunningaanvraag liggen voor een nieuwe luchtwasser. Die wil hij liever niet verlenen, maar hij heeft op dit moment geen enkele grond om te weigeren. De wethouder wacht daarom met smart op het onderzoeksrapport en de reactie hierop van het kabinet. Eerder deze maand werd al bekend dat ook het binnenklimaat van varkensstallen volgens de WUR niet deugt.

De autoriteiten en Wageningse Universiteit lijken inmiddels komaf te willen maken met de in Nederland te zeer van exportmarkten afhankelijk geworden varkenshouderij. Recent werd bekend dat de wereld een nieuwe varkenscrisis te wachten staat waar vooral West-Europese en dus ook Nederlandse boeren veel last van zullen krijgen.
Dit artikel afdrukken