Mandarijnen met schil
Dit delicate mandarijntaartje wordt gemaakt van boterzacht gekookte biologische mandarijnen, die met schil en al verwerkt worden in een luchtig baksel van amandelmeel. Amandelmeel is verkrijgbaar in biologische winkels en bij goed gesorteerde Turkse en Marokkaanse winkels. Het is geen goedkoop meel en wie daarop enigszins wil bezuinigen kan de benodigde hoeveelheid amandelmeel iets verminderen en aanvullen met gedroogde, geraspte kokos; niet teveel kokos want die smaak overheerst al snel en dat is niet de bedoeling.
Tenzij je niet van amandelen houdt; al leek het mij ondenkbaar dat een mens niet van amandelen houdt. Maar het bewijs daarvan bleek mij nog niet zo lang geleden. Een van mijn gasten aan tafel at met veel smaak dit mandarijntaartje van amandelmeel maar schoof de amandelen die ter decoratie bovenop het taartje prijkten naar de rand van zijn bordje met de mededeling dat hij niet van amandelen hield. Die amandeldecoratie is niet noodzakelijk maar het met poedersuiker bestoven taartje oogt daarmee wel heel aantrekkelijk.
Suggesties: andere citrusvruchten en kokosbloesemsuiker
Kook altijd 6 mandarijnen tegelijk en vries een eventueel surplus(*) in voor een volgend taartje. Met sinaasappels of citroenen kan dit taartje ook worden gemaakt. Voeg voor de citroenvariant zo’n 10 gram meer suiker toe. Ik gebruik voor dit taartje ook wel eens karamelkleurige kokosbloesemsuiker, die gelijke zoetkracht heeft als geraffineerde bietsuiker. De smaak van deze ongeraffineerde, fijne suikerkristallen heeft een prettige, enigszins karamelachtige smaak. Deze suiker wordt verkregen door het indampen van de afgetapte sappen uit de bloemknoppen van de kokospalm. Kokosbloesemsuiker is geen gula djawa; die wordt merendeels verkregen uit andere rassen palmbomen en wordt verkocht in harde schijfjes en niet als losse suikerkristallen. De verkregen suiker van palmbloesemnectar heeft een lage glycemische index (35 naar het schijnt) zodat de bloedsuikerspiegel niet meteen gaat pieken na een puntje mandarijntaart.
Voor 10 bescheiden taartpuntjes:
- 6 biologische mandarijnen
- 3 eieren (L)
- 80 gram suiker
- 125 gram amandelmeel
- frutseltje zout
- 2 theelepels bakpoeder
- Ronde taartvorm van siliconen ø 19 cm
- 25 halve geroosterde amandelen (facultatief)
- poedersuiker
Bereiding
Kook de mandarijnen op laag vuur in gesloten pan in ruim water gedurende zo’n 2 uur tot ze botergaar zijn. Neem ze uit de pan, halveer ze en verwijder eventuele pitten. Pureer de vruchten met een staafmixer tot een gladde massa. Is die massa erg compact (afhankelijk van de dikte van de schil), voeg dan 2 eetlepels van het kookvocht van de mandarijnen toe om het vruchtenpulp iets soepeler te maken (consistentie van gewone yoghurt uit literpak).
Bekleed de bodem van een siliconen taartvorm met een passend stuk bakpapier. Een gewone bakvorm moet van binnen helemaal worden ingevet en met bakpapier worden bekleed. Verwarm de oven voor op 190 °C.
Klop in een mengkom eieren en suiker tot een luchtig mengsel. Klop er vervolgens amandelmeel, zout en bakpoeder door. En tot slot 165 gram van het mandarijnpulp.
Giet dit beslag in de voorbereide bakvorm en schuif die in het midden van de voorverwarmde oven. Bak het taartje 35 minuten, of tot het beslag gaar is en een in het midden van het taartje gestoken metalen cakeprikker er weer schoon uitkomt.
Laat het taartje in de vorm afkoelen op een taartrooster. Snijd de bovenkant voorzichtig los van de wand van de siliconen vorm, leg een passende serveerschaal op de vorm en keer beide tezamen om. Verwijder voorzichtig het bakpapier zonder het baksel te beschadigen. Is er een gewone taartvorm gebruikt, dan kan het taartje met bakpapier en al uit de vorm worden gelost waarna het papier wordt verwijderd.
Decoreer de bovenkant naar wens met amandelen en plak die vast met een beetje zelfgemaakt suikerwater of gebruik eetbare lijm van Rainbow Dust (te bestellen bij www.deleukstetaartenshop.nl). Bestuif de taart vlak voor gebruik heel licht met poedersuiker.
(*) Een restant van het mandarijnpulp kan vermengd worden met een gelijk gewicht aan mascarpone of ricotta dat er doorgeklopt wordt tot een homogeen mengsel is verkregen; naar smaak kan dit iets gezoet worden met honing maar houd de smaak fris. Een dotje hiervan naast een puntje mandarijntaart op een bordje vervolmaakt het geheel.
Fotocredits: Florine Boucher
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
@28
Blij dat te lezen!
Wauw wat een lekkere taart!
Net 2 biologische citroenen met schil in lamsschouder-ovenschotel verwerkt volgens Perzisch recept. Dat had ik met 2 bespoten citroenen nooit gedaan.
@Hans Pollemans #25
Misschien kun je dan een luchtig citroentaartje bakken met biologische citroenen. Vanmorgen kocht ik 4 grote bio citroenen (700 gram) voor 2,43 in een eco winkel. Voor de prijs van een cappuccino heb je gifvrije, sappige citroenen waarmee je tenminste twee taartjes kunt bakken als niet drie.
Je kunt ook 'gifvrije' sinaasappels kopen, daarvan is de omzetsnelheid misschien wat hoger. Grote supermarkten hebben steeds meer biologisch geteelde vruchten in het assortiment.
En anders vraag je aan dat biologische winkeltje met de uitgedroogde mandarijnen wanneer ze weer nieuwe aanvoer van mandarijnen krijgen...
Leuk taartje ! Maar ik heb een slechte ervaring met biologische mandarijnen.
Een tweede kans krijgen ze niet meer.
Ze zijn veel duurder; de verkoop loopt niet zo hard hier, want de mensen zijn nog heerlijk nuchter en GroenLinks komt hier hooguit aan 1,5-2,5% vanwege hun gesar om onze Zeeuws-Vlaamse polders voor Antwerpen onder water te zetten, dus de omzet ligt laag….
Dus blijven ze hier dus langer liggen, en krijg je van de die droge dingen, waar het een heerlijk geurig en sappig sexy vruchtje moet zijn..
Ik moet ook wel eens lachen hier in de super, als een mevrouw of heer argwanend een ‘biologische’ peer of krop sla pakt, kritisch het hoofd wendt om de prijs te zien, en dan het object vlug terug legt, waarna een soort van triomfantelijke grijnsje komt van: “Daar stink ik niet in !”
Een heel mooi statement staat dan ook op de site van het respectabele Voedingscentrum waar letterlijk (!) te lezen valt :
“Over het algemeen zijn biologische producten net zo gezond en veilig als niet-biologische producten.”
Dus niet altijd. En taalkundig/semantisch ligt hier twijfel duidelijk op de ‘biologische producten’. Dat Voedingscentrum toch !
Mandarijnenjam maken.
- pel de mandarijnen; gooi ze een plastic zakje (dat ene zakje maakt het ook niet uit..,) en weeg de gepelde vruchten
- doe 700 gram suiker op 1kg mandarijnen
- doe ze in de een kookpot en kneus er een stel; restje witte wijn staan ?; mag er bij.
- snij een aantal mandarijnenpellen in fijne julienne, zoals je ook in Chivers ziet (zie foto onder)
- doe er sap van een halve citroen bij
- laat koken tot het een jambrei wordt, en laat nu en dan een theelepeltje jam op een koud bord vallen dat je schuin houdt. Het moet nog lopen, maar gaanderweg opstijven.
- viscositeit goed ? dan zijn we er, maar als je toevallig een fles Cointreau of Grand Marnier (Cordon Rouge of Jaune maakt niet uit) gooi er dan wat bij en roer het goed doorheen.
- met nog meer drank en minder suiker, krijg je een lekkere topping (afgekoeld of lauw !) op zelfgemaakt ijs.
ps.
Additioneel nog een protest tegen de uitdrukking ‘biologisch’. De term duidt alle (!) verschijningsvormen van leven aan, en om nou net te doen of alles wat niet ‘groen/duurzaam/ biologsch’ is, beschouwd moet worden als ‘niet levend’ of erger, als ‘niet behorend te leven’, vind ik een beetje kort door de bocht… ;-)
En hier onze mandarijnenjam in de startfase..