In het Belgische Herentals staat de grootste koekjesfabriek van Europa, van LU. De koekjesfabrikant maakte deze week bekend alleen nog tarwe in te kopen van boeren die bewust minderen met pesticiden en de biodiversiteit bevorderen.

Lokaal inkopen
Op dit moment koopt LU zijn tarwe voornamelijk van Franse boeren. "In de toekomst willen we onze tarwe veel meer van landbouwers uit de regio rond Herentals laten komen. Daardoor verkleint onze ecologische voetafdruk”, zegt Ann Vereecken, marketingverantwoordelijke bij LU, in de Gazet van Antwerpen.

Sindsdien zijn er volgens officiële metingen zeven miljoen extra bijen en 32 extra soorten vlinders op tarwevelden van die Franse boeren opgedoken
Harmony Charter
De boeren die mee willen doen moeten gaan werken volgens de 51 principes van het 'Harmony Charter' Dat houdt onder andere in dat de landbouwers "drie procent van hun veld reserveren voor wilde bloemen, die speciaal geselecteerd zijn om zoveel mogelijk bijen, vlinders en andere bestuivers aan te trekken", zegt Vereecken. Ook moeten de landbouwers hun pesticidengebruik drastisch verminderen. In Frankrijk werkt LU al sinds 2008 met deze productiemethoden, met positief resultaat. "Sindsdien zijn er volgens officiële metingen zeven miljoen extra bijen en 32 extra soorten vlinders op tarwevelden van die Franse boeren opgedoken”, zegt Vereecken.

In België heeft LU tot nu toe 10 Waalse boeren voor het Harmony Charter weten te winnen. In de komende maanden wil LU ook Kempense en Limburgse tarwetelers overhalen in het project te stappen. In ruil voor hun commitment krijgen de boeren langetermijncontracten, zegt LU.

Niet alleen voor de bijen
De Belgische natuurorganisatie Natuurpunt is opgetogen over LU's initiatief. Dat moet niet alleen de bijen ten goede komen, maar ook "patrijzen, leeuweriken en andere akkervogels naar het platteland lokken", aldus Natuurpunt.

Fotocredits: LU
Dit artikel afdrukken