PLUS adverteerde gisteren met de tekst "Mag het een tomaatje meer zijn?" Van 2,98 euro per kilo, gaan de trostomaten bij deze kwaliteitssuper deze week voor 0,89 euro per kilo over de toonbank. De super hoopt daarmee tevens een gezonder voedingspatroon te stimuleren.
Boeren- en tuindersorganisatie LTO is er niet blij mee, zo meldt de NOS.
'Liever minder verkopen'
"De telers zijn met deze acties niet geholpen. De tomatenprijzen zijn met 60 procent gedaald, en voor tomaten en komkommers krijgen telers 30 tot 40 procent minder", zegt Nico van Ruiten van LTO Glaskracht. "Vanuit het oogpunt van de teler kan er beter minder verkocht worden voor een redelijke prijs, dan heel veel voor niets, zoals dat nu gebeurt. De consument moet ook beseffen dat telers een redelijke prijs nodig hebben."
LTO Nederland vroeg de supermarkten vorige week om de prijs van groente en fruit niet te verlagen. De boerenkoepelorganisatie vernietigt liever product. Dat is een lastige boodschap naar consumenten die van vele NGO's en politici in de afgelopen jaren hebben begrepen dat we beslist geen voedsel mogen verspillen en zelfs de restjes moeten verwerken tot iets dat voor mensen eetbaar is.
Vanaf morgen mogen telers niettemin producten doordraaien of niet oogsten. En dat terwijl juist LTO altijd wijst op de aanstaande voedseltekorten waar de wereld voor staat om de hoge productie - en daarmee samenhangende problematisch prijsvorming voor boeren, tuinders en telers - in Nederland te legitimeren.
Vrije markt
Op de website van het FD zijn 4 reacties te lezen. Een lezer stelt dat de tuindersprijs voor tomaten al wekenlang 5 cent per kilo is, terwijl supers er toch 3 euro voor blijven vragen. 'Hoezo vrije markt en vraag/aanbod-werking?' vraagt hij zich af. Een andere lezer wijst erop dat de vrije markt zo werkt. Als er veel aanbod is, dalen de prijzen. Als er veel te veel is, dalen ze fors. Weer een ander corrigeert de 5-cent man en zegt 'U verwart producentenprijs en detaillistenprijs. Als u voor een glaasje water moet betalen dan rekenen ze niet de waterprijs maar de ober die het moet vullen en pakken.'
Nederland produceert ca. 5x eigen consumptie
Kennelijk wil LTO een kunstmatige hoge prijs voor consumenten. De marktprijs voor groenten en fruit is immers de prijs die inmiddels een handelsrealiteit is. Rabobank verklaarde eerder al dat Nederland zozeer afhankelijk is van zijn export dat een hogere consumptie niet kan helpen het prijsbederf tegen te gaan. Consumptief kan ons land kan zichzelf circa 5 maal van zijn eigen productie voorzien.
'Naïef'
Op de website van PLUS toont een tomatenteler zich juist blij met de actie van de super. Alle beetjes helpen immers en het aanzetten tot extra consumptie kan juist op termijn goed doen.
Een woordvoerder van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) noemde de reactie van LTO naar Foodlog 'naïef' omdat prijsvorming op de markt gebeurt en niet door de Nederlandse supers wordt bepaald. Hoe kunnen zij de prijzen hoog houden als ze op de markt onderuit gaan én wordt opgeroepen tot extra consumptie?
LTO kondigde gisteren aan met het CBL en de supers in gesprek te willen over de prijzen van groenten en fruit.
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Jordi, zeker voor de tuinbouw gaat je analyse met zekerheid niet op. Wie langs de rand loopt met overproductie, maakt zich kwetsbaar. Of dat individuen te verwijten valt is vers 2. Dat de sector en zijn bestuurders iets te verwijten valt is niet zo onzeker - die situatie duurt inmiddels al vele jaren.
@Dick V hoe wil je in hemels naam de productie midden in het seizoen terugschroeven. Verder blijft het altijd gokken wat de markt doet en wat dit jaar de gewas opbrengsten zijn Peugeot waar mee je de boeren mee vergelijkt kan de productie van 1 op de andere dag aan passen.
Verder is het terugschroeven van de productie gelijk aan de strop nog verder aan te trekken. Als er 1 op de blaren moeten zitten is dat wel de EU, die hebben ons ongevraagt in dit conflict meegezogen.
Bedrijven failliet laten gaan is markttechnisch goed volgens de bekende Nederlandse boer. Theoretisch klopt dat. Maar de praktijk zal een stuk moeilijker zijn. Wie heeft de wijsheid in pacht om te weten HOEVEEL bedrijven failliet moeten gaan om marktevenwicht te krijgen. Teveel bedrijven failliet laten gaan veroorzaakt tekorten en bij te weinig failliete bedrijven blijft er nog steeds overproductie.
Astrid#10, ik bedoel je suggestie om geld voor ontwikkelingshulp aan voedselhulp voor onze eigen mensen te besteden. Ik schrik van dat soort taal, het duidt volgens mij op een naar binnen gerichte blik. Juist die neiging om de blik naar binnen te richten maakt de crisis erger.
Een bekende Nederlandse boer die echter anoniem wil blijven schrijft me zojuist het volgende: "Goedemorgen Dick, in de kwestie Poetin kan ik niet in de openbaarheid treden, je hebt echter gelijk , er is teveel product en LTO gaat dit nu proberen te claimen bij de overheid, "het is een noodsprong onder het motto van Boycot, komende tijd gaan er veel bedrijven failliet en dat is (marktechnisch) gezien goed, Ik sprak verschillende 'ondernemende telers' die spek op de ribben hebben en wachten op de sanering van de telers die alleen telen en het een zorg is waar hun product beland. kortom er is veel en veel te veel product en de rest is een rookgordijn."
Gonneke #7, als boeren hun eigen markt verpesten, moeten ze dan niet net zo op de blaren zitten als Peugeot die onverkoopbare auto's maakt. Ze produceren nl. daadwerkelijk tegen de klippen op. Niet om jouw eten te maken, maar om hun kostprijs laag te houden en dat beter te doen dan hun buurman. Dat doen ze als collectief zo goed dat de marktprijs ver onder de kostprijs daalt. En dat weten ze, maar toch gaan ze door, financieren de banken het en zegt de overheid: 'dat is jullie probleem'. Wie is er nou 'schuldig'?
Bovenstaande boer heeft er een duidelijke mening over.