Eten dus, waarbij je koolhydraten, m.n. die in tarwebrood en van geraffineerde meelsoorten, vermijdt.
1. wie hier eet (wel eens) low carb?
2. voel je je lekkerder?
3. als je 2. met ja beantwoordt: beschrijf dat lekkerdere gevoel eens
Op 30 november krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Het verschil steekt 'm erin dat de helft van de dikkerds geen schade ondervindt, en dat een kwart van diegene die keurig op gewicht zijn last hebben van dingen die men aan dikkerds toeschrijft. Er is een onderzoek dat stelde dat enig overwicht zelfs een verbetering van de overlevingskansen van hartaanvallen gaf; er is onderzoek dat uberhaupt een lagere mortaliteit aan iets dikke mensen toekent. Dat allemaal geldt niet voor rokers. Ik denk dan ook dat niet zozeer het dikzijn zelf niet het probleem is, maar de reden waarom je dik bent geworden veel belangrijker is. Tot voor zeer kort kwamen er veel geharde vetten in frituurvet voor. Ik noem maar iets wat een factor zou kunnen zijn.
Kortom, net als ik inschat van een verhoogde cholesterolspiegel, zou dikzijn een symtoom kunnen zijn ergens van, in plaats van een oorzaak.
Ik had me eigenlijk voorgenomen niet meer op dit soort draden te reageren. Veel aanhangers van "alternatieve" voedingstheorieen zijn fanaten die alle reguliere wetenschap wantrouwen. Dat is leuk en dat mag allemaal maar het is niet relevant.
Nogmaals, inderdaad kijk die horizon uitzending die Robin al noemde. Atkins werkt simpelweg omdat je minder eet.
Is het beter dan andere dieten? Lees deze recente studie uit de NEJM (2008 Jul 17;359(3):229-41.) maar. Voor de goede orde, dit is het meest gerespecteerde medische tijdschrift ter wereld. Er wordt dus wel degelijk onderzoek gedaan naar low carb en neen er is geen maffia die anti vet dieten propageert.
Ik zal het even samenvatten, laag vet laag carb en meditterraan dieet werden vergeleken.
Van low carb val je het meest af, werkt iets beter op de vetten maar mediterraan dieet is weer beter voor controle op diabetes. Wat is het beste, deze auteurs suggereren dat je het dieet op de persoon moet afstemmen.
Weight loss with a low-carbohydrate, Mediterranean, or low-fat diet.
ABSTRACT
Background Trials comparing the effectiveness and safety of weight-loss diets are frequently limited by short follow-up times and high dropout rates.
Methods In this 2-year trial, we randomly assigned 322 moderately obese subjects (mean age, 52 years; mean body-mass index [the weight in kilograms divided by the square of the height in meters], 31; male sex, 86%) to one of three diets: low-fat, restricted-calorie; Mediterranean, restricted-calorie; or low-carbohydrate, non–restricted-calorie.
Results The rate of adherence to a study diet was 95.4% at 1 year and 84.6% at 2 years. The Mediterranean-diet group consumed the largest amounts of dietary fiber and had the highest ratio of monounsaturated to saturated fat (P<0.05 for all comparisons among treatment groups). The low-carbohydrate group consumed the smallest amount of carbohydrates and the largest amounts of fat, protein, and cholesterol and had the highest percentage of participants with detectable urinary ketones (P<0.05 for all comparisons among treatment groups). The mean weight loss was 2.9 kg for the low-fat group, 4.4 kg for the Mediterranean-diet group, and 4.7 kg for the low-carbohydrate group (P<0.001 for the interaction between diet group and time); among the 272 participants who completed the intervention, the mean weight losses were 3.3 kg, 4.6 kg, and 5.5 kg, respectively. The relative reduction in the ratio of total cholesterol to high-density lipoprotein cholesterol was 20% in the low-carbohydrate group and 12% in the low-fat group (P=0.01). Among the 36 subjects with diabetes, changes in fasting plasma glucose and insulin levels were more favorable among those assigned to the Mediterranean diet than among those assigned to the low-fat diet (P<0.001 for the interaction among diabetes and Mediterranean diet and time with respect to fasting glucose levels).
Conclusions Mediterranean and low-carbohydrate diets may be effective alternatives to low-fat diets. The more favorable effects on lipids (with the low-carbohydrate diet) and on glycemic control (with the Mediterranean diet) suggest that personal preferences and metabolic considerations might inform individualized tailoring of dietary interventions. (ClinicalTrials.gov number, NCT00160108
Ik heb eerlijk gezegd het gevoel dat Taubes' analyse van het vet/koolhydraten probleem correct is: de evidence is sterk. Of het nu weer alleen aan de carbs ligt en of er - net als in het vetten-paradigma - goede en slechte zijn, dat is de vraag.
Bot? Ik probeer gewoon zo beknopt mogelijk te zijn. To the point. Jammer genoeg lukt me dat niet altijd, maar deze vond ik best goed. ;)
Enneuh, je hebt die aflevering van Horizon zeker niet gekeken/nagelezen? Daarin worden namelijk een aantal van die theorieen onderzocht. Het enige wat bewezen/aangetoond kan worden is dat mensen simpelweg minder kCal eten als ze low-carb moeten. En daarom vallen ze af. Maar goed, ik geef direct toe, ik ben ook gewoon te lui om me te blijven verdiepen in elke nieuwe theorette over waarom 100 kCal van het ene product minder dikt maakt dan 100 kCal van het andere product of combinatie van producten.
Nou Robin, het klinkt anders best logisch: trage (ongeraffineerde) suikers zorgen ervoor dat je op blijft slaan. Bij snelle ben je na de piek weer schoon.
Perfecte logica.
Tegenstanders zullen zegen, dat je van korte suikers blijft eten en dat trage je eetbehoefte dempen. Dat draait het verschil dan weer om: meer zuivere suikers zorgen voor meer opslag, juist de hele dag door.
Ook perfecte redeneerlogica.
Wat we dan zouden moeten doen is kijken hoeveel pakken suiker we tegenwoordig eten in vergelijking tot, zeg de jaren '50, van de vorige eeuw. En kijken hoe we die gedistribueerd over de hele dag tot ons nemen. Dan kun je alweer met gezond verstand doorredeneren.
Jij bent bot. Wat is dat toch: soms ben je genuanceerd en dan weer zo bot als een betonknipschaar.