Hoe een dieet eruit moet zien om af te vallen, is al jaren een bron van discussie en er zijn talloze gecontroleerde onderzoeken gedaan om vast te stellen wat de invloed van vet in het eetpatroon hier op is.

Amerikaanse onderzoekers hebben nu een analyse uitgevoerd van gegevens van ruim 68.000 mensen. Deze data laten zien dat een zogeheten low-fat diet niet succesvoller is voor gewichtsverlies na een jaar dan een dieet met meer vet.

We moeten verder kijken dan de caloriëen en ons richten op een gezond eetpatroon met verse producten en goed kijken naar portiegroottes
Verschillende diëten
De onderzoekers analyseerden de data van 68.128 mensen uit 53 verschillende studies. Deze RCT’s onderzochten het verschil in gewichtsverlies en -behoud tussen een dieet met weinig vet en een willekeurig ander dieet waarbij geen maaltijdvervangers werden gebruikt. Gemiddeld waren alle deelnemers na een jaar bijna 3 kilo lichter. De mensen die een dieet met weinig koolhydraten volgden, waren ongeveer 1 kilo lichter dan de mensen die de hoeveelheid vet verminderden. De onderzoekers vermelden ook dat het low-fat diet vergeleken met geen enkel ander gevolgd dieet het beste resultaat gaf. In sommige gevallen leidde een dieet met meer vet juist tot betere resultaten. Er was alleen meer gewichtsverlies van het low-fat diet wanneer het werd vergeleken met het ‘gebruikelijke dieet’, dus zonder veranderingen in het eetpatroon.

Gezond eetpatroon
Onderzoeker Deirde Tobias van het Brigham and Women’s Hospital zegt: “We hebben geen aanwijzingen gevonden dat een bepaalde hoeveelheid vet goed of slecht zou zijn voor gewichtsverlies op lange termijn. We moeten verder kijken dan de caloriëen en ons richten op een gezond eetpatroon met verse producten en goed kijken naar portiegroottes. Daarnaast is het belangrijk om te richten op een dieet wat goed vol te houden is en in ieder geval gewichtstoename te voorkomen.” Frank Hu van de Harvard T.H. Chan School of Public Health voegt daaraan toe: “Gewichtsverlies kan bereikt worden door verschillende aanpassingen van het eetpatroon. Het gaat er inderdaad om dat mensen het vol kunnen houden, maar ook dat de gezondheid verbetert. Het dieet moet dan ook worden afgestemd op de voedselvoorkeuren en de gezondheidstoestand van degene die wil afvallen. De consequenties van het dieet op lange termijn moeten we daarbij niet uit het oog verliezen."

Het artikel verscheen in The Lancet.

Fotocredits: Curled butter, David Masters
Dit artikel afdrukken