Amerikaanse onderzoekers hebben nu een analyse uitgevoerd van gegevens van ruim 68.000 mensen. Deze data laten zien dat een zogeheten low-fat diet niet succesvoller is voor gewichtsverlies na een jaar dan een dieet met meer vet.
We moeten verder kijken dan de caloriëen en ons richten op een gezond eetpatroon met verse producten en goed kijken naar portiegroottesVerschillende diëten
De onderzoekers analyseerden de data van 68.128 mensen uit 53 verschillende studies. Deze RCT’s onderzochten het verschil in gewichtsverlies en -behoud tussen een dieet met weinig vet en een willekeurig ander dieet waarbij geen maaltijdvervangers werden gebruikt. Gemiddeld waren alle deelnemers na een jaar bijna 3 kilo lichter. De mensen die een dieet met weinig koolhydraten volgden, waren ongeveer 1 kilo lichter dan de mensen die de hoeveelheid vet verminderden. De onderzoekers vermelden ook dat het low-fat diet vergeleken met geen enkel ander gevolgd dieet het beste resultaat gaf. In sommige gevallen leidde een dieet met meer vet juist tot betere resultaten. Er was alleen meer gewichtsverlies van het low-fat diet wanneer het werd vergeleken met het ‘gebruikelijke dieet’, dus zonder veranderingen in het eetpatroon.
Gezond eetpatroon
Onderzoeker Deirde Tobias van het Brigham and Women’s Hospital zegt: “We hebben geen aanwijzingen gevonden dat een bepaalde hoeveelheid vet goed of slecht zou zijn voor gewichtsverlies op lange termijn. We moeten verder kijken dan de caloriëen en ons richten op een gezond eetpatroon met verse producten en goed kijken naar portiegroottes. Daarnaast is het belangrijk om te richten op een dieet wat goed vol te houden is en in ieder geval gewichtstoename te voorkomen.” Frank Hu van de Harvard T.H. Chan School of Public Health voegt daaraan toe: “Gewichtsverlies kan bereikt worden door verschillende aanpassingen van het eetpatroon. Het gaat er inderdaad om dat mensen het vol kunnen houden, maar ook dat de gezondheid verbetert. Het dieet moet dan ook worden afgestemd op de voedselvoorkeuren en de gezondheidstoestand van degene die wil afvallen. De consequenties van het dieet op lange termijn moeten we daarbij niet uit het oog verliezen."
Het artikel verscheen in The Lancet.
Fotocredits: Curled butter, David Masters
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Door met regelmatig te eten val je ook af geen snack tussentijd. Ontbijt bv 0700 lunch 12.00-13!00 diner 19.0-20.00 daarna niet meer eten. Je mag tussentijd wel fruit eten.
Toch blijft het me altijd weer verbazen hoe minimaal het gewichtsverlies is dat bereikt wordt, gemiddeld 3kg wordt hier genoteerd. De ene kilo meer bij lowcarb tikt ook niet echt aan.
Stel je zit op de grens van obees (BMI=30) en bent 1.80m lang, dan weeg je 97kg. Na een jaar (intensief?) dieet en 3kg afvallen weeg je dan 94kg en is je BMI 29. Niet echt een overtuigend resultaat zou ik zeggen. Om op een grens-BMI van 25 te komen (ja ik weet het, BMI is ook geen ideale maat, maar toch) had dat ruim 5x zoveel moeten zijn, 16kg. Ergens gaat iets goed mis met die interventies, en met die focus op gemiddelden.
Maar dat dieet waar minder vet in zit, levert ook niet per definitie minder gewichtsverlies op. We zijn er dus eigenlijk 'eindelijk' uit dat een dieet niet one-size fits-all is, maar dat het afhankelijk is van het phenotype en de voedingsvoorkeuren van het individu wat voor dieet het beste werkt.
Dat laatste is iets wat diëtisten volgens mij wel al een tijdje doorhebben...