“Gekke titel, hè?”, vraagt Fresco aan de klas. De leerlingen moeten even nadenken. Betekent het gezond of ongezond, vlees of geen vlees?
De klas heeft net een smaakles gehad. Met veel gelach leerden ze onder andere wat umami is, raadden ze welke kruiden het zijn en dachten ze na over hoe al die groentes ook alweer heten.
Legoblokjes waar je sterk van wordt
(Stadse) kinderen weten niet altijd hoe ons eten in elkaar zit en waar het vandaan komt. Ja, uit de supermarkt. Fresco wil dat kinderen weten waar het groeide, hoe en hoe het op je bord komt. In haar boek beleven het Nederlandse meisje Merel en haar Nigeriaanse buurjongetje Dayo allerlei avonturen. Ze leren van alles over calorieën, water, etiketten lezen, bederfelijkheid, hoe groen gras melk wordt, voedsel weggooien. En over aminozuren, de legoblokjes waar we zelf van gemaakt zijn en die ons groot en sterk maken en houden via onze mond.
Waarom?
Heb je ooit een kip gras zien eten? Waarom moet je vezels eten? Hoe zit dat dan met die heilige koe? Waarom is de supermarkt zo ingericht?
Aan de hand van heel veel vragen van Dayo, Merel en hun families neemt het boek kinderen - en natuurlijk ook hun ouders - mee door de hele voedselketen. En ... wat is dat eigenlijk, de voedselketen?
Dayo en Merel ontdekken dat ze uit heel verschillende tradities komen met heel andere ketens die uiteindelijk toch leiden tot een gevulde buik. Ook ontdekken ze dat opa en oma de melk van hun eigen koeien op de boerderij niet drinken maar in de supermarkt een pak melk gaan kopen.
De hamburger staat symbool voor van alles, net als in het grote-mensen-boek van Fresco. Goed of slecht voedsel? Wel of geen vlees? Het vleesdebat an sich komt er niet in voor, zegt Fresco. “Het gaat om het evenwicht tussen wat je eet”. Je leest dus over zowel de vegaburger als de vleesburger, dat hadden de leerlingen van De Baanbreker in een keer goed.
Het is een leuk geschreven boek waarin bijna elke zin kinderen iets leert over de werkelijkheid achter de vanzelfsprekendheden van melk uit een pan, mandarijnen uit een netje en erwtensoep uit een stazak. Dat maakt het als leesboek erg uitgebreid, maar door de verhaallijn blijft het lekker lezen.
Ook menige ouder steekt er waarschijnlijk nog veel van op. Zo kan het hele gezin beter kiezen voor een gezonde maaltijd. Met de recepten achterin in het boek kunnen juist kinderen meteen aan de slag.
Fresco vertelde veel plezier in het schrijven te hebben gehad. De opbrengst van het boek komt ten goede aan het fonds smaaklessen.
En de kinderen? Die waren helemaal enthousiast dat ze nu een boek hebben waarvan ze de beroemde schrijfster persoonlijk hebben leren kennen, mét handtekening.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
En nu nog een bezoek aan een bedrijf wat voedsel produceert met daarbij een goede uitleg ter plaatse om ook te zien ter onderbouwing van het verhaal.