Van Erp ontving het volgende antwoord:

Inderdaad verschilt de samenstelling van vetzuren in koemelk met het seizoen en het voer. In een artikel over de samenstelling van moedermelk in dezelfde onderzoeksgroep van ruim 300 moeders hebben we rekening gehouden met het seizoen waarin moedermelk werd afgenomen (Rist 2007, http://orgprints.org/10645/1/1885.pdf , zie tabel 4 model A: rumenzuur was 0.062 gewichts% hoger in de groep die vooral (>90%) biologische zuivel gebruikte, ten opzichte van de conventionele groep, dit is ongeveer een kwart hoger dan het gehalte van 0.25 gewicht% in de conventionele groep, na correctie voor verschil in o.a. seizoen). Maar er is nog een belangrijk verschil: de totale inname van vet uit zuivelproducten was tweemaal zo hoog bij moeders die biologische zuivel kozen in vergelijking met moeders die conventionele zuivel gebruikten (tabel 1). Dit kan verklaard worden doordat in de conventionele groep vaker magere of halfvolle melk, en misschien ook minder melkproducten worden gebruikt en vaker dieetmargarine in plaats van boter. Ook met dit verschil is rekening gehouden (tabel 4, model C) en dan blijkt de biologische herkomst van melkproducten nog steeds verschil uit te maken.
Dit artikel afdrukken