Een loslopend wild zwijn, zondagmiddag in het Gelderse Lunteren, brengt boswachter Gert van Harn van het Luntersche Buurtbosch tot een dringende oproep. "Houd je hond aan de lijn," zegt hij.

De coronapandemie resulteert niet alleen in een massale toestroom van wandelaars en fietsers in de Nederlandse natuurgebieden, maar steeds vaker maakt ook een hond (al dan niet als 'corona puppy') deel uit van gezelschap. Die honden lopen vaak los. Grote stukken bos en hei zijn specifiek aangewezen als 'honden losloopgebied'.

"Wilde dieren raken dan in paniek en vluchten," zegt Van Harn in Omroep Gelderland. Alleen, in het drukbevolkte wandelbos en de schaarse natuur-die-eigenlijk-grootschalig-tuinieren-is (met dank aan Jopie Duijnhouwer voor de terminologie) kunnen ze geen kant op. Ze worden gebeten, of zoeken, zoals het Lunterse zwijn, de bebouwde kom op.

In beide gevallen grijpt de boswachter naar zijn geweer. Om het gewonde dier uit zijn lijden te verlossen, of om te voorkomen dat het gevaar oplevert voor bijvoorbeeld automobilisten. "De veiligheid van mensen gaat voor alles", aldus Van Harn. Het wilde zwijn dat door Lunteren liep, was gewond aan zijn kop. Na zondagmiddag is het zwijn niet meer gezien. Waarschijnlijk is hij terug het bos in gegaan. Tot de volgende hond langskomt.

Omr.GLD - Wild zwijn vlucht bos Lunteren uit na drukte, boswachter wil honden aangelijnd
  • Deel
Druk af