Dit is boter! Gekocht bij de kaasboer op de markt. Ergens in de Languedoc. Mocht je er ‘ns in de buurt zijn: deze is te koop op zondagochtend, bij André Vernière op de markt in Saint Chinian.
Een topboter. Zo eentje van een groot ‘brood boter’. Ambachtelijk gemaakt ‘à la baratte’. Rustig gekarnd met behulp van houten molens, zodat de 'karnemelk' er rustig uitloopt en er niet onder druk uitgedwongen wordt zoals bij fabrieksroomboter. En eigenlijk alleen maar een beetje duurder. Niet veel.
Je koopt een plak en krijgt het in een kaaspapiertje gewikkeld mee. Thuis geniet je. Het smaakt zalig zoet.
Ambachtelijke boter. Streekboter zelfs. Maar waar komt het nou vandaan? In de Languedoc is geen boter te vinden; voor eigen gebruik een beetje, uit de Cevennen. Zeker niet van de kust, want daar is geen klimaat voor koeien of grasland.
De beste Franse boter heet uit de Normandië te komen, waar ze ‘vette’ – grazige, zou de Bijbel zeggen – weiden hebben. Maar ook uit streken van dichterbij. De boter op de foto komt uit de Charentes, een streek achter de Atlantische kustlijn, een eind onder Nantes en een stuk boven Bordeaux. Al met al een dikke 500 kilometer rijden van de markt in St Chinian. Vanuit Den Haag zit je dan al in het oude Oost-Duitsland.
In het verre Nederland is de streekwaanzin begonnen. Streek moet. Lokaal voor lokalen. Ministeries vragen erom voor hun medewerkers in het bedrijfsrestaurant. Energiebedrijven – duurzame jongens – idem. Want dat zou leiden tot minder foodmiles - pardon, wij zouden het hier voortaan over eetmeters hebben. Onzin natuurlijk, zoals Nick Trachet van de week al aangaf en zoals de case van die schattige, maar naïeve Katie Austin al eens liet zien. België en Nederland zijn landjes als postzegels. Waarom spullen uit één streek?
André Vernière was het roerend met me eens: wat goed is, moet je kopen waar het goed is. Doet hij ook, daar heb je nou streken voor. Hoewel groot, is zelfs Frankrijk niet zo groot dat dat niet verstandig zou zijn. Transport rijdt nl. heen en weer, sowieso, voor van alles. Of wil je alles op de fiets doen?
Respect voor een goed product, zei André nog, da’s veel belangrijker. Zorgen dat er iets smakelijks te eten blijft.
Zullen we in Nederland en Vlaanderen maar gewoon eens beginnen met Nederlands en Vlaams? Als je er eindelijk eens volume in weet te maken, bespaar je daar bergen ‘populaire’ CO2 - in mijn taal: nep bespaarde CO2 - mee. Daar hoef ik m’n rekenmachien zelfs niet voor te pakken.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Wij kopen de boter in Frankrijk bij een - in de Limousin niet veel voorkomende - melkveehouderij bij ons om de hoek. Ze hebben ook crème fraiche, fromage blanc en gewoon melk. Zo heerlijk hebben we die in jaren niet gegeten en gedronken.
http://www.burow3.nl/word/?p=516#boter
Judith, er is een groot verschil tussen de fabrieksboter zogenaamd d'Isigny die AH verkoopt en het type boter van het plaatje hierboven zoals die ook uit Normandië (of de Bourgogne, de Elzas, de Marne of de Champagne) kan komen. Gewoon van een Jan L. die een goeie boter maakt met melk van grazige weiden.
Ook bij Auke (van de Mekkerkast uit Sebaldeburen) op de vrijdaagse markt in Groningen (op de Vismarkt) kun je ambachtelijk gemaakte boter kopen. t Kost n lieve duit maar dan heb je ook wat. En als je toch bij hem aan de kraam staat, koop dan ook een stuk spek of worst van zijn eigen varkens...
Toevallig kun je bij ons in de buurt (Tilburg) ook boeren roomboter kopen. Deze boer maakt boeren leidse kaas en aangezien dat een 30+ kaas is maakt ie van het reseterende melkvet heerlijke boter. Die verkoopt ie zo aan huis. Fantastisch om daar per toeval achter te komen!
Ik hoef geen boter uit normandie die bij de AH voor 4,- per half pakje verkocht wordt.