In Tilburg is sinds deze zomer een groep mensen in de weer om hun voedselvoorziening anders te organiseren, buiten de bestaande retail en distributiekanalen om. Dankzij de inzet van mensen die het 'anders' willen, is Goei Eete gewoon zelf begonnen veranderingen teweeg te brengen. Goei Eete stelt: 'Wij denken in kansen, geloven in de kunde van het individu en de kracht van de groep, maar dat alles wel op een moderne grondslag en op een stevige professionele basis'. Sinds dit weekend is hun bestelsite online.

In het persbericht bij de lancering van de site, schrijft Hans Alberts, voorzitter van Goei Eete:
Stichting Goei Eete, een burgerinitiatief in Tilburg, lanceert haar gloednieuwe online bestelsite www.goeieete.nl in geheel nieuwe huisstijl. Meer dan 200 burgers hebben zich aangesloten bij de Stichting en kopen vanaf deze zomer al gezamenlijk vers voedsel rechtstreeks van de lokale boer. Dat kan nu dus geheel via een nieuwe website, die als MVO activiteit door grafisch ontwerp bureau Staet van Creatie uit Tilburg is gemaakt.

Zonder enige financiering of subsidie blijken burgers uit Tilburg dus in staat gezamenlijk hun voedselvoorziening anders te organiseren; Crowdfeeding. Steeds meer deelnemers wenden hun persoonlijke vaardigheden aan om van Goei Eete een succes te maken. Goei Eete brengt de doe-democratie in de praktijk.

De uitgangspunten van Goei Eete zijn
1. Lokaal voedsel: van boeren rondom Tilburg. Minder voedselkilometers, minder transport, milieuvriendelijker en efficiënter.
2. Bewust eten: weten wie je eten maakt en hoe de boer dat doet, supervers en met ‘grootmoeders smaak’.
3. Eerlijke prijs: direct kopen van lokale boer zonder tussenhandel of supermarkt zodat boer betere prijs krijgt.
4. Directe handel: de relatie tussen consument en producent herstellen om afzet te garanderen en het respect voor de eerste levensbehoefte terug te brengen.

Deelnemers halen hun producten af op één van de vijf afhaalpunten in en rondom Tilburg.

Het assortiment bestaat uit aardappelen, groente, fruit, vlees en zuivel, zowel regulier als biologisch.

Over Stichting Goei Eete
Stichting Goei Eete is opgericht met als ideëel doel een groep burgers te verbinden om de traditionele voedselketen in Nederland te doorbreken. Hierdoor ontstaat een duurzame relatie in lokale gemeenschappen door de verbinding met voedsel uit eigen streek te bevorderen en het lokale boeren bedrijf met een vaste afzet en betere prijs te ondersteunen.

Dit artikel afdrukken