In het persbericht bij de lancering van de site, schrijft Hans Alberts, voorzitter van Goei Eete:
Stichting Goei Eete, een burgerinitiatief in Tilburg, lanceert haar gloednieuwe online bestelsite www.goeieete.nl in geheel nieuwe huisstijl. Meer dan 200 burgers hebben zich aangesloten bij de Stichting en kopen vanaf deze zomer al gezamenlijk vers voedsel rechtstreeks van de lokale boer. Dat kan nu dus geheel via een nieuwe website, die als MVO activiteit door grafisch ontwerp bureau Staet van Creatie uit Tilburg is gemaakt.
Zonder enige financiering of subsidie blijken burgers uit Tilburg dus in staat gezamenlijk hun voedselvoorziening anders te organiseren; Crowdfeeding. Steeds meer deelnemers wenden hun persoonlijke vaardigheden aan om van Goei Eete een succes te maken. Goei Eete brengt de doe-democratie in de praktijk.
De uitgangspunten van Goei Eete zijn
1. Lokaal voedsel: van boeren rondom Tilburg. Minder voedselkilometers, minder transport, milieuvriendelijker en efficiënter.
2. Bewust eten: weten wie je eten maakt en hoe de boer dat doet, supervers en met ‘grootmoeders smaak’.
3. Eerlijke prijs: direct kopen van lokale boer zonder tussenhandel of supermarkt zodat boer betere prijs krijgt.
4. Directe handel: de relatie tussen consument en producent herstellen om afzet te garanderen en het respect voor de eerste levensbehoefte terug te brengen.
Deelnemers halen hun producten af op één van de vijf afhaalpunten in en rondom Tilburg.
Het assortiment bestaat uit aardappelen, groente, fruit, vlees en zuivel, zowel regulier als biologisch.
Over Stichting Goei Eete
Stichting Goei Eete is opgericht met als ideëel doel een groep burgers te verbinden om de traditionele voedselketen in Nederland te doorbreken. Hierdoor ontstaat een duurzame relatie in lokale gemeenschappen door de verbinding met voedsel uit eigen streek te bevorderen en het lokale boeren bedrijf met een vaste afzet en betere prijs te ondersteunen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Eén keer als boer geboren, altijd een boer. Verticale stadslandbouw, laat mij niet lachen, middels een zakje potgrond van de Gamma zeker, zijn plannen (Bellini) lijken mij meer een poging tot vervroegde zelfmoord.
Zeg Jack ik heb ook wel eens andere bedragen CO2 gelezen, in welke kolenmijn worden deze beestjes dan opgefokt? Feit is dat het totale CO2 bedrag er niet toe doet, of je de biomassa nu laat opeten of laat verrotten dat maakt niet uit. Het is de destructie van zeer oude ecosystemen die in staat waren veel koolstof vast te houden en het veelvuldig gebruik van fossiel dat ons al snel in de problemen brengt. Ik wil niet vervelend doen maar heb jij die snelle zeilboot nu al klaar? Volgens Lowtech Magazine waren die schepen vroeger sneller.
Jack, er is maar 1 echt geweldig argument voor verticale stadslandbouw die zo intensief mogelijk is: onze excrementen in al die metropolen! We moeten echt heel anders leren denken.
Maar inderdaad: dat gaat niet lukken met koeien! Zelfs niet met sla- en bloemkoolresten.
Nog een opmerking over een deelnemer aan Goeieete, de Walhoeve. Op hun site staat ondermeer: 'niet biologisch, maar wel duurzaam en milieubewust'. Rundvlees van NL vleesvee heeft een totale CFP van ongeveer 35 kg CO2e per kg rundvlees. Dat is allesbehalve duurzaam en milieubewust. Het is ronduit bedroevend dat bedrijven en mensen de betekenis van duurzaam en milieubewust verkrachten. Het wordt tijd dat er regels komen voor het gebruik van deze o zo belangrijke statements !
Prachtig. Zie het helemaal zitten. Per stad een eigen voedselvoorziening. Heb echter een paar vragen over de producten, die omschreven worden als 'aardappelen, groente, fruit, vlees en zuivel, zowel regulier als biologisch':
1. wat als die producten (vlees en zuivel) geproduceerd worden met behulp van buitenlandse grondstoffen en nutriënten ? Voldoen ze dan nog steeds aan het lokale ideaal ?
2. Ligt er een wetenschappelijke analyse (zoals een LCA) aan de eerste doelstelling 'minder voedselkilometers' ? Want als mijn kringloop rundvlees tot en met Nederland een veel lagere (carbon) footprint heeft dan een 'lokale' Tilburgse vleesveehouder, zou ik op basis van getallen en niet van emoties, mee kunnen doen aan Goeieete.
@Hans Alberts Aansluiting zoeken bij bestaande initiatieven is niet zo evident als het lijkt. Ik kan er van meepraten ;-(
Ik ben blij dat jullie initiatief in tegenstelling tot andere geen 'zelfde schakel - in een nieuw marketing jasje' in de keten willen zijn. Dat strekt jullie tot eer!
Afstappen van een aanbod gestuurd vast pakket, zoals het Belgische Voedselteam nog steeds hanteert, is een heel verstandige keuze.
Dus een dikke proficiat voor jullie initiatief. Ik duim mee voor een overdonderend succes. Hang het boven jullie bed: "The difference between ordinary and extraordinary is that little extra".