De zware regenval van de afgelopen twee weken heeft ervoor gezorgd dat in Limburg veel landbouwgewassen te lang onder water hebben gestaan en nog staan. Honderden hectaren landbouwproducten dreigen verloren te gaan. Dat kan voor de getroffen boeren een zodanige financiële strop betekenen dat zij hun bedrijf zullen moeten beëindigen. De LLTB noemt de situatie 'alarmerend'.

Er is schade aan uiteenlopende gewassen, van aardappelen, mais, asperges, courgettes en bieten tot boomkwekerijproducten. LLTB-bestuurder Jan Veltmans: "Het gaat niet alleen om de hevige regenval van twee weken terug; het blijft maar doorregenen. Ook de afgelopen dagen is op sommige plekken per dag wel 30 millimeter regen bijgevallen. De spons is gewoon vol en die blijft voorlopig vol."

Brede weersverzekering moet noodfonds worden
De LLTB gaat staatssecretaris Martijn van Dam volgende week vragen naar Limburg te komen om de situatie met eigen ogen te bekijken. LLTB-voorzitter Léon Faassen: "Wat mogelijk is, weet ik niet. Misschien dat Van Dam oplossingen heeft voor de vele, schrijnende gevallen." Daarnaast wil de LLTB dat Van Dam samen met de sector de mogelijkheden bekijkt om de 'brede weersverzekering' om te vormen naar een toekomstbestendig fonds voor noodgevallen. "De brede weersverzekering biedt nagenoeg geen soelaas voor hardwerkende boeren en tuinders. Dat moet anders."

wateroverlast lltb
Dit artikel afdrukken