In 2003 verbood Litouwen het ritueel - onverdoofd - slachten. Deze week besloot het Litouwse parlement het ritueel slachten opnieuw toe te staan. Dat zorgde voor een zucht van verlichting door de Litouwse vleessector. Sinds Rusland de grenzen sloot voor landbouwproducten uit de EU en VS, staat de vleessector zwaar op verlies. De sector hoopt dat het ritueel geslachte vlees de export naar het Midden-Oosten en met name Turkije gaat vergemakkelijken, meldt Boerderij.

Opheffen verbod biedt varkens geen soelaas
In de EU is onverdoofd slachten verboden, maar mogen lidstaten uitzonderingen toestaan. In Nederland mag 'onder voorwaarden' ritueel geslacht worden. Dierwelzijnsorganisaties door heel Europa strijden tegen het uitbannen van deze uitzonderingen, soms met succes zoals in Denemarken. In de praktijk blijken slachterijen van met name schapen en kippen vaak 'halal' te produceren, zonder dat dit expliciet gecommuniceerd wordt.

Eén ding is zeker: met het oog op eventuele alternatieve afzetmarkten in het Midden-Oosten zal de de varkensvleessector in ieder geval niets hebben aan het opheffen van het verbod op ritueel slachten.

Fotocredits: Didriks
Dit artikel afdrukken