Of het ook ongezond is weten we nog niet, al zijn er aanwijzingen dat je er mogelijk geen hart- en vaatziekten mee vermijdt maar juist van krijgt. Dat toonde een gezaghebbende literatuurstudie aan die werd uitgevoerd door een team wetenschappers onder leiding van Chris Ramsden van de Amerikaanse National Institutes of Health. Hier vind je de uiterst leesbare samenvatting die de Sunday Times ervan maakte. Hier het hele onderzoek.
Waar ik me druk over maak?
Omega 6, dat is ook linolzuur. Becel dus, die momenteel spotjes op de kijkbuis tovert waaruit moet blijken dat het smeersel ons al vijftig jaar gezond houdt terwijl het dat helemaal niet mag claimen als dit onderzoek klopt. En dat doet het. We worden dus voor de gek gehouden.
Dat is wereldnieuws. Waarom het niet breeduit in de kranten staat, is een raadsel. Misschien is het onderwerp te ingewikkeld voor dagdagelijkse journalisten. Of misschien is het luiheid. Over het algemeen valt de Nederlandse pers als een blok voor Becel- en omega-6 promotor professor Martijn Katan. Als er iets verteld moet worden over voeding en gezondheid, verschijnt er maar één man op TV en dat is hij. Daarnaast schrijft Katan de kranten vol met columns over wetenschappelijke missers rond voeding, over onzekerheid en gunt hij zichzelf daarbij af en toe ook een flink foutje. De laatste link moet u trouwens echt even lezen. Hij bevat een stukje tekst van twee wetenschappers dat 's lands meest prestigieuze kwaliteitskrant niet wilde opnemen. Toch blijkt eruit dat volksprofessor Katan, de man die in zijn eentje de eerste 5 plekken in de adresboekjes van al onze media bezet, niet op de hoogte is van een nogal cruciaal onderscheid tussen heel nare en heel milde griepjes.
Sinds het bestaan van foodlog.nl waart hier de discussie over Becel, 's werelds enige echte eerste succesvolle cashmakende functional food. Als we ze zouden uitprinten gaat het inmiddels om tegen de 1.000 A4's. Er is een boek van te maken. Niettemin roept iedere opa, oma, mama, papa, zoon en dochter die je op straat aanspreekt in koor 'linolzuur, dat is goed voor hart en bloedvaten'. Nee hoor, zei een groeiende groep wetenschappers al zo'n 10 jaar in de wereld. Behalve in Nederland en behalve op foodlog.nl, zei een lastige pain-in-the-ass journalist als Melchior Meijer dan altijd. Dat klopt. En daarom moet de schok hier te lande des te groter zijn. Maar nee dus.
Het is een heel bijzondere situatie. Hartspecialisten, huisartsen, dietisten, de TV, de kranten, Unilever en zelfs Henk Westbroek bevalen decennia lang Becel aan. En dat doen ze nog steeds.
U gaat nu ongetwijfeld overwegen uw Becel te laten staan. Helaas. Daarmee bent u er nog lang niet. Het kwaad heeft zich aanmerkelijk dieper genesteld in ons denken, de boodschappen die we doen en in wat we uitspoken in de keuken. Het probleem zit 'm in het feit dat onze voeding is vergeven is geraakt van de plantaardige oliën. Die heetten nl. niet alleen gezonder, maar zijn ook goedkoper dan de dierlijke die we vroeger gebruikten. Denkt u ook even over de oliën in de keuken waar u zo gezond in denkt te bakken. Dat geldt in ieder geval voor onze geliefde zonnige zonnebloemolie, maar heb ook niet te veel vertrouwen in olijfolie. Jazeker, als vervolgonderzoeken gaan laten zien dat al die omega-6 niet gezonder maar ook nog eens schadelijk is, dan is dat erger dan gevloekt. Onze manier van eten bereiden en decennia van gezondheidsdenken moeten dan fundamenteel om. Dat is niet alleen praktisch een probleem (hele productieprocessen en zelfs boerenteelten moeten worden omgegooid) maar ook sociologisch (heeft u na dit nieuws nog vertrouwen in wat officiële instanties als 'gezond' aanbevelen?). Nu het vermoeden bestaat, zal dat vervolgonderzoek moeten worden uitgevoerd.
We hebben het nog niet gehad over de technische kant van het probleem. Dat is heel simpel te begrijpen. Ons lichaam neemt te weinig omega 3 op als het heel veel omega 6 binnenkrijgt. We hebben dus niet zozeer een tekort aan omega-3, zoals de supplementenjongens beweren, maar zitten met een teveel aan omega 6. Voor Unilever en professor Daan Kromhout die hier wellicht meelezen: ik vernam uit deskundige bron dat die alomtegenwoordige zesjes, naast de medicatie van patiënten, één van de waarschijnlijke redenen is waarom de grote omega-3 studie van Unilever (uitgevoerd door Kromhout) mislukt is.
Als het goed is, komt nu de voedinsgdeskundige wereld in rep en roer en gaan de kranten erover schrijven. We gaan het zien. Op foodlog.nl staat een fors dossier verspreid over vele artikelen en discussies daaronder. Er is van alles te vinden. Ik ga het hier niet allemaal herhalen. Google er maar op los.
En pers, bel nu eens niet alléén Katan. Maar dat is na dit verhaaltje waarschijnlijk wel helder.
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Het is natuurlijk te gek om los te lopen dat nutrition in de pre-natale periode zo veel invloed heeft op het latere gedrag, en toch is dit niet het eerste onderzoek getuige de vele referenties die je krijgt als je gaat googelen. Maar wat helaas nog veel te weinig onderkend wordt is dat dat ook geldt voor de opgroeiende kinderen. Wie daarover zo z'n twijfels heeft: "het zal zo'n vaart niet lopen", moet maar eens de video van Appleton Central High bekijken. Goede voeding kan ons miljarden besparen en junk voer kost ons nog steeds miljarden aan gezondheidszorg. Helaas zijn er nog maar al te veel "deskundigen" die vast blijven houden aan wat ze 20-30 jaar geleden hebben geleerd: van vet word je vet en voor energie heb je koolhydraten nodig. Ja,ja. En maar zoeken naar nieuwe geneesmiddelen om die diabetici op te lappen, om Alzheimer's te genezen, en Parkinson's. Terwijl we maar gewoon doorgaan met politiek correcte voorlichting. En al die arme donders luisteren maar naar wat de dokter hun vertelt: Nee mevrouwtje, u kunt beter geen boter eten, Becel is veeeel gezonder. En dat arme vrouwtje gelooft die brave man want die heeft geleerd en die zal het toch wel weten. Helaas mevrouw, als die dokter u advies geeft op het gebied van gezonde voeding lult hij/zij uit zijn/haar nek. Begeeft zich op glad ijs, weet er werkelijk niks van in de meeste gevallen. Dokters die zich bekwaamd hebben in voedingsleer en op de hoogte zijn met de laatste ontwikkelingen, die zijn heel, heel erg dun gezaaid.
http://www.youtube.com/watch?v=OYG4V_hogzI
Meer nieuws: gebrek aan alfa-linoleenzuur en andere n-3 vetzuren blijkt psychische stoornissen zoals depressiviteit, angststoornissen en verminderde sociale interactie te veroorzaken. Misschien moeten Bin Laden en Wilders wat meer vis eten ...
Ook lijkt het erop dat zwangere vrouwen met dit vetzuurtekort hun kinderen met langdurige geestelijke problemen opzadelen.... dus waren het misschien hun moeders, die al deze ellende onbewust veroorzaakt hebben ? Misschien geldt dit wel voor alle sociopaten ?
Voedingstekorten als oorzaak van onze wereldproblemen... moet breder opgevat worden dan we eerst dachten.
Zie hier.
Brief, handgeschreven met zegel en per koets gebracht (sorry zit de "tudors " te kijken.
Groeten
Robert
Kwam dat per mail of per brief?
@ Dick,
Ik kreeg toevallig vandaag bericht van de RCC.
tromgeroffel.........
Ze hebben nog geen uitspraak, het laat nog even op zich wachten
Het lijkt er toch op dat ze er een lastige kluif aan hebben of ze zitten allemaal vast in de sneeuw dat kan natuurlijk ook.
In het daglicht van de meest recente ontwikkelingen (die je ook in het artikel aanhaald)zou het een aardige flater zijn als je "becel al 50 jaar goed vindt voor hart en bloedvaten"
Ik ben alleen nieuwschierig wat ze als argument zullen opwerpen, mischien..
"maar ze hebben zo hun best gedaan "
"ze hadden de juiste intentie "
"Wir habben es nicht gewust"
Groeten
Robert de vos