Het is voorpaginanieuws, maar het stond niet met grote koppen in de krant. Steeds méér Omega 6 is niet gezond.

Of het ook ongezond is weten we nog niet, al zijn er aanwijzingen dat je er mogelijk geen hart- en vaatziekten mee vermijdt maar juist van krijgt. Dat toonde een gezaghebbende literatuurstudie aan die werd uitgevoerd door een team wetenschappers onder leiding van Chris Ramsden van de Amerikaanse National Institutes of Health. Hier vind je de uiterst leesbare samenvatting die de Sunday Times ervan maakte. Hier het hele onderzoek.

Waar ik me druk over maak?

Omega 6, dat is ook linolzuur. Becel dus, die momenteel spotjes op de kijkbuis tovert waaruit moet blijken dat het smeersel ons al vijftig jaar gezond houdt terwijl het dat helemaal niet mag claimen als dit onderzoek klopt. En dat doet het. We worden dus voor de gek gehouden.

Dat is wereldnieuws. Waarom het niet breeduit in de kranten staat, is een raadsel. Misschien is het onderwerp te ingewikkeld voor dagdagelijkse journalisten. Of misschien is het luiheid. Over het algemeen valt de Nederlandse pers als een blok voor Becel- en omega-6 promotor professor Martijn Katan. Als er iets verteld moet worden over voeding en gezondheid, verschijnt er maar één man op TV en dat is hij. Daarnaast schrijft Katan de kranten vol met columns over wetenschappelijke missers rond voeding, over onzekerheid en gunt hij zichzelf daarbij af en toe ook een flink foutje. De laatste link moet u trouwens echt even lezen. Hij bevat een stukje tekst van twee wetenschappers dat 's lands meest prestigieuze kwaliteitskrant niet wilde opnemen. Toch blijkt eruit dat volksprofessor Katan, de man die in zijn eentje de eerste 5 plekken in de adresboekjes van al onze media bezet, niet op de hoogte is van een nogal cruciaal onderscheid tussen heel nare en heel milde griepjes.

Sinds het bestaan van foodlog.nl waart hier de discussie over Becel, 's werelds enige echte eerste succesvolle cashmakende functional food. Als we ze zouden uitprinten gaat het inmiddels om tegen de 1.000 A4's. Er is een boek van te maken. Niettemin roept iedere opa, oma, mama, papa, zoon en dochter die je op straat aanspreekt in koor 'linolzuur, dat is goed voor hart en bloedvaten'. Nee hoor, zei een groeiende groep wetenschappers al zo'n 10 jaar in de wereld. Behalve in Nederland en behalve op foodlog.nl, zei een lastige pain-in-the-ass journalist als Melchior Meijer dan altijd. Dat klopt. En daarom moet de schok hier te lande des te groter zijn. Maar nee dus.

Het is een heel bijzondere situatie. Hartspecialisten, huisartsen, dietisten, de TV, de kranten, Unilever en zelfs Henk Westbroek bevalen decennia lang Becel aan. En dat doen ze nog steeds.Door het onderzoek van Ramsden worden ze medeplichtig aan oplichting en mogelijk aan ziekelijk verderf. Die mogelijkheid kan nu niet meer onder het tapijt geveegd worden, zegt de gezaghebbende Engelse hoogleraar Philip Calder.

U gaat nu ongetwijfeld overwegen uw Becel te laten staan. Helaas. Daarmee bent u er nog lang niet. Het kwaad heeft zich aanmerkelijk dieper genesteld in ons denken, de boodschappen die we doen en in wat we uitspoken in de keuken. Het probleem zit 'm in het feit dat onze voeding is vergeven is geraakt van de plantaardige oliën. Die heetten nl. niet alleen gezonder, maar zijn ook goedkoper dan de dierlijke die we vroeger gebruikten. Denkt u ook even over de oliën in de keuken waar u zo gezond in denkt te bakken. Dat geldt in ieder geval voor onze geliefde zonnige zonnebloemolie, maar heb ook niet te veel vertrouwen in olijfolie. Jazeker, als vervolgonderzoeken gaan laten zien dat al die omega-6 niet gezonder maar ook nog eens schadelijk is, dan is dat erger dan gevloekt. Onze manier van eten bereiden en decennia van gezondheidsdenken moeten dan fundamenteel om. Dat is niet alleen praktisch een probleem (hele productieprocessen en zelfs boerenteelten moeten worden omgegooid) maar ook sociologisch (heeft u na dit nieuws nog vertrouwen in wat officiële instanties als 'gezond' aanbevelen?). Nu het vermoeden bestaat, zal dat vervolgonderzoek moeten worden uitgevoerd.

We hebben het nog niet gehad over de technische kant van het probleem. Dat is heel simpel te begrijpen. Ons lichaam neemt te weinig omega 3 op als het heel veel omega 6 binnenkrijgt. We hebben dus niet zozeer een tekort aan omega-3, zoals de supplementenjongens beweren, maar zitten met een teveel aan omega 6. Voor Unilever en professor Daan Kromhout die hier wellicht meelezen: ik vernam uit deskundige bron dat die alomtegenwoordige zesjes, naast de medicatie van patiënten, één van de waarschijnlijke redenen is waarom de grote omega-3 studie van Unilever (uitgevoerd door Kromhout) mislukt is.

Als het goed is, komt nu de voedinsgdeskundige wereld in rep en roer en gaan de kranten erover schrijven. We gaan het zien. Op foodlog.nl staat een fors dossier verspreid over vele artikelen en discussies daaronder. Er is van alles te vinden. Ik ga het hier niet allemaal herhalen. Google er maar op los.

En pers, bel nu eens niet alléén Katan. Maar dat is na dit verhaaltje waarschijnlijk wel helder.


Dit artikel afdrukken