“We ontdekten onverwacht dat het afleveren van de in de bloedbaan circulerende insuline naar de spieren bij obesitas problematisch is. Nog verrassender was dat immunoglobulines, de eiwitten waaruit circulerende antilichamen opgebouwd zijn, een rol blijken te spelen”, vertelt onderzoeker Chieko Mineo.

Chemische reactie
De onderzoekers ontdekten dat obese muizen een onverwachte chemische reactie in hun immunoglobulines hebben. Onderzoeker Philip Shaul legt uit: “Deze abnormale immunoglobulines beïnvloeden dan de cellen aan de binnenkant van de bloedvaten, waar ze een enzym inactiveren dat nodig is om insuline door de vaatwand naar de spier te laten gaan. Mensen met diabetes type 2 hebben dezelfde chemische veranderingen. Als we een muis immunoglobulines geven van een diabetespatiënt, heeft de muis binnen 2 weken ook diabetes.”

De onderzoekers denken een stof gevonden die mogelijk de chemische verandering in immunoglobulines tegen kan gaan en dus diabetes type 2 blokkeert. Ze willen dat in de nabije toekomst ook op mensen gaan testen.

In een korte reactie op dit onderzoek laat Hanno Pijl van het LUMC weten: “Het lijkt wel een interessant nieuw inzicht. Of het ook therapeutische implicaties zal hebben moet nog blijken”.
Dit artikel afdrukken