De Engelse Guardian besteedt uitgebreid aandacht aan een revival van Limits to Growth door de de Australische wetenschapper Graham Turner.

De wereld is eindig
In 1972 publiceerde de Club van Rome het boek 'Limits to Growth'. Het boek voorspelde, op basis van onderzoek en modellen van wetenschappers van het Massachusetts Institute of Technologie, de totale ineenstorting van 's werelds beschaving binnen honderd jaar. Het boek bood diverse scenario's om de ontwikkelingen op het gebied van de wereldeconomie, vervuiling, voedselvoorziening, bevolkingsgroei en grondstoffengebruik te monitoren. Het 'business as usual'-scenario, dat tot 'overshoot and collapse before 2070' leidde, werd door critici afgeserveerd als 'ultiem doemdenken' en misplaatst Malthusianisme.

Het 'business-as-usual' scenario blijkt realiteit
Graham Turner, werkzaam aan de Universiteit van Melbourne, nam de voorspellingen uit 'Limits to Growth' opnieuw onder de loep. Dat resulteerde in een paper met de titel Is Global Cllapse Imminent waarin hij de modellen en hun uitkomsten vergeleek met recente cijfers van o.a. de VN, Unesco, FAO, US national oceanic and atmospheric administration, statistische gegevens van BP en anderen. Zijn belangrijkste conclusie op basis van zijn jongere data: als de nieuwste feitelijke gegevens geplot worden in de 'business as usual'-scenario's, blijven ze verrassend dicht bij de toentertijd gedane voorspellingen (open het bronartikel voor grafieken over bevolking, economie en het milieu (grondstoffen en vervuiling).

Domino-effect
In Limits to Growth wordt voorspeld dat de onstilbare honger naar 'meer', in combinatie met de groeiende wereldbevolking, uiteindelijk steeds meer grondstoffen zal vergen. Daardoor worden die schaarser en duurder. De productie wordt dientengevolge ook steeds duurder, en zal uiteindelijk inzakken omdat de productie geen tred kan houden met de vraag en daardoor veel te duur wordt. Daardoor zakt de welvaart in. Dat zal al vanaf 2015 gebeuren, schrijft The Guardian. Als dan de vervuiling toeneemt en de productie van de landbouw afneemt, zal er minder geïnvesteerd kunnen worden in scholing en gezondheid. Daardoor zouden de sterftecijfer vanaf 2020 weer omhoog gaan. Daardoor zal de wereldbevolking in omvang gaan afnemen, met ongeveer een half miljard mensen per decennium, tot een nieuw evenwicht bereikt wordt waarin de leefomstandigheden vergelijkbaar zullen zijn met het begin van de 19e eeuw.

We moeten ons voorbereiden op een onzekere toekomst
Turners onderzoek claimt dat er maar weinig op wijst dat de Club van Rome er echt naast zat. In 1972 besloot De Club van Rome het rapport als volgt: Als de huidige groeitrends van de wereldbevolking, industrialisering, vervuiling, voedselproductie en uitputting van grondstoffen onveranderd doorgaan, zullen de grenzen aan de groei van deze planeet ergens in de komende honderd jaar bereikt worden. Het meest waarschijnlijke resultaat is een plotselinge en onbeheersbare terugval in bevolking en industriële capaciteit.

Fotocredits: No Limits, Ian Wilson
Dit artikel afdrukken