Zomaar ergens een miljoen paprika’s dumpen kan niet. De Limburgse gemeente Peel en Maas adviseerde Gubbels zijn paprika’s om te ploegen. Daarom besloot Gubbels de groente als compost te gebruiken op een van zijn velden, schrijft het AD.

Velen reageerden online verontwaardigd omdat de paprika’s vanwege een klein schoonheidsfoutje niet in de supermarkt belandden. Het publiek had de kleine pruimen van Kees Hamelink en de gerimpelde tomaten van Jos van Mil nog vers in het geheugen.

Toch is het heel normaal dat ‘mislukte’ oogsten of overschotten een andere bestemming vinden. Dat is alleen niet algemeen bekend.

De in tuinbouw gespecialiseerde journaliste en tuindersdochter Pieternel van Velden legt het ons aan de telefoon uit: “Ik denk dat niemand het een leuk verhaal vindt,“ zegt ze. “Toch gaan overschotten al van oudsher naar de dieren en dat is ook prima. Zo wordt kostbaar voedsel gerecycleerd. Maar boeren en telers lopen er gewoon niet mee te koop.”

Overschotten uit de tuinbouw aan de koeien voeren is een doodnormale praktijk, en daarom ook geen nieuws vindt Van Velden. Wel nieuws was dat Jos van Mil van de Tommies snacktomaten besloot om zijn 6 miljoen gerimpelde snacktomaten weg te geven. Dat vond Van Velden een mooi initiatief: “Klein beetje jammer dat die paprika’s nu dan wel weggegooid worden, maar ik weet zeker dat Gubbels dat echt niet graag doet. Hij had ze veel liever willen verkopen,” aldus Van Velden.

Les: als er geen markt is maar een overschot aan aanbod, kun je voedsel ecologisch gezien het beste teruggeven aan de bodem of via dieren en hun mest daar weer laten belanden. De sympathie van acties tegen weggooien, zet dat besef in een kwaad daglicht. Toch zijn mensen minder goed in het recyclen van overschotten dan de bodem of dieren. Onze ontlasting verdwijnt via de riolen uiteindelijk in zee en komt niet meer terug op de akkers of in de kassen.
Dit artikel afdrukken