In een interview met Het Nieuwsblad zei de Belgische minister van Volksgezondheid, Maggie De Block (Open VLD) dit weekend dat nachtwinkels en tankstations onbeperkt alcohol moeten kunnen blijven verkopen. "Ik heb geen zin in nieuwe faillissementen", zei ze als grond voor haar standpunt.

Voor Nathalie Muylle van coalitiepartner CD&V - het Belgische CDA - is nou juist het moeilijker maken van de aankoop van drank een onmisbare schakel in de aanpak van alcoholmisbruik. "Als we het probleem van alcoholmisbruik goed willen aanpakken, moeten we naar een geïntegreerde aanpak gaan. Dat betekent inzetten op preventie en controle, maar evengoed op een beperking van het aanbod. Alle specialisten zijn het daarover eens. Als we geen beperkingen opleggen is het dweilen met de kraan open", zegt Muylle, woordvoerder is voor alcoholbeleid van CD&V.

"Van een minister van Economie kan ik nog aannemen dat hij de economische belangen voorop zet, maar voor een minister van Volksgezondheid is dat schandalig en onverantwoord", zegt Muylle. Ze noemt de uitspraak van De Block "een slag in het gezicht van de meer dan één miljoen landgenoten met een alcoholprobleem."
Dit artikel afdrukken