Voor Nathalie Muylle van coalitiepartner CD&V - het Belgische CDA - is nou juist het moeilijker maken van de aankoop van drank een onmisbare schakel in de aanpak van alcoholmisbruik. "Als we het probleem van alcoholmisbruik goed willen aanpakken, moeten we naar een geïntegreerde aanpak gaan. Dat betekent inzetten op preventie en controle, maar evengoed op een beperking van het aanbod. Alle specialisten zijn het daarover eens. Als we geen beperkingen opleggen is het dweilen met de kraan open", zegt Muylle, woordvoerder is voor alcoholbeleid van CD&V.
"Van een minister van Economie kan ik nog aannemen dat hij de economische belangen voorop zet, maar voor een minister van Volksgezondheid is dat schandalig en onverantwoord", zegt Muylle. Ze noemt de uitspraak van De Block "een slag in het gezicht van de meer dan één miljoen landgenoten met een alcoholprobleem."
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ga eens in Zweden kijken. Ik ben er al heel erg lang niet geweest (meer dan 35 jaar), maar van wat ik me herinner werkte toen daar het heel streng beperken van alcoholbeschikbaarheid ook helemaal niet, het alcoholisme bleef enorm hoog. Ik weet niet of ze er sinds die tijd wel iets op gevonden hebben.
Zou kijken waarom de mensen alcohol misbruiken en daarmee aan de slag gaan, al dan niet landbreed, effectiever zijn? Kijken naar de mens achter de alcoholist, wat maakt dat mensen naar de fles grijpen, dat soort dingen. Beperkingen opleggen lost het onderliggende probleem, als en wat dat dan is, niet op. Mensen zuipen zich over 't algemeen niet laveloos voor de lol, een paar studenten uitgezonderd misschien, al zal daar o.a. groepsdruk meespelen en niet de behoefte zelf.
De Block verdedigt haar beleidskeuze op Knack. Het blad verwoordt dat als volgt: De Block blijft haar beleid echter verdedigen. Met het invoeren van te algemene maatregelen worden ook mensen gestraft die één keer per week of zelfs per maand een fles wijn willen kopen voor een avondje met vrienden, vindt ze. 'Terwijl negen op de tien mensen in ons land verantwoord omgaan met alcohol en geen schade berokkenen.'
De andere keuze, waarvoor de minister naar eigen zeggen gaat, is gericht werken en drankmisbruik aanpakken dat problematisch is voor de betrokkene en zijn omgeving. 'En dan moet je heel specifiek en gericht werken en de mensen voor hun verantwoordelijkheden stellen.'