In de Ondertussen van woensdag 27 november vallen mij deze berichten op:

- de afgelopen jaren stootte prosecco - de betaalbare bubbel - de dure Champagne van de troon in Groot-Brittannië. De een na de andere wijngaard schoot uit de Italiaanse grond om een graantje mee te pikken. De oorspronkelijke prosecco-boeren zagen er zelfs aanleiding in om hun eigen, echte, sjieke prosecco onder de naam Valdobbiadene uit te brengen. Maar de proseccokoorts lijkt uitgewoed. Britten willen weer echt. De verkopen van champagne schieten omhoog, naar verwachting met 34%, prosecco heeft met een daling van 6% in de verkopen het nakijken (DailyMail).

- Japan wil preventief varkens kunnen slachten om de Afrikaanse varkenspest buiten de deur te kunnen houden. Volgend jaar wil het ministerie van Landbouw een wetsvoorstel indienen. Op dit moment is preventief ruimen, bij bedrijven in een straal van enkele kilometers rondom een uitbraak, alleen mogelijk bij een uitbraak van mond- en klauwzeer. De Afrikaanse varkenspest waart sinds vorig jaar door China en heeft grote delen van Azië getroffen. Omdat Japan varkensvlees importeert, is de eigen varkensstapel kwetsbaar voor overzeese infecties.

Onderwijl knallen de kosten van het levensonderhoud in China de pan uit. Chinezen eten graag varkensvlees. Omdat echter 40% van de varkensstapel door de pest is geruimd, is varkensvlees erg duur geworden. Varkenshouders die nog wel varkens hebben, varen er wel bij. Zij krijgen maar liefst 125% meer voor een kilo karkas aan de haak (Boerenbusiness).

- Picnic is de schrik van de Nederlandse supermarktwereld (Foodlog). Uit het niets opgekomen, verdringt de bezorgretailer (geleid door onder meer Michiel Muller, de broer van topman Frans Muller van Ahold Delhaize) de positie van Albert Heijn en Jumbo bij mensen die hun boodschappen aan de voordeur geleverd willen krijgen. Vandaag werd bekend dat het bedrijf nog eens €250 miljoen bij beleggers wist op te halen voor een high tech distributiecentrum (Financieele Dagblad).

Hoewel incompleet, heeft de EU sinds vanmiddag een nieuwe Europese Commissie. De Britten zitten nog steeds in de Unie, maar weigerden een Eurocommissaris te benoemen. Eén commissaris minder dus; vooruit dan maar. 457 leden van het Europese Parlement stemden toch voor de nieuwe Commissie die per 1 december aantreedt onder voorzitterschap van de Franssprekende Duitse Ursula von der Leyen. In de nieuwe Commissie wordt de Nederlander Frans Timmermans verantwoordelijk voor de verduurzaming van Europa. Ze noemt hem "dé juiste man om dit waar te maken" (De Standaard). Timmermans zat naast haar tijdens haar eerste speech als officieel bekrachtigde voorzitter van de Europese Commissie.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken