We hebben het hier de laatste tijd nogal over kippen. Niemand stelt zich de vraag of een kip nog wel een kip is. De plofkip is een doorgefokte vreetmachine op snelgroei-stand. De Wageningse wetenschappers zijn er nu in geslaagd om de rivaliteit uit het dier weg te manipuleren. Eindelijk de volmaakte zombie-kip?
Dat allemaal voor het genoegen van onze portemonnee. Het dier dat zo verfokt is weet er zelf toch niks van. Maakt het wat uit?
Mijn voorspelling: de biologische en scharrel-snelgroeier worden binnenkort voor de echte liefhebbers van kip verdrongen door 'echte kip' (zoals Slow Food zou zeggen 'vergeten huisdierrassen' - ook ooit gefokt op bepaalde eigenschappen natuurlijk, een proces dat nog steeds doorgaat).
De zombie-kip zorgt ervoor dat we weer echte rassen willen. Ze zullen gaan voor € 20-25 per kilo. En dat is niet dankzij Wakker Dier, hoewel ze wel aan hun normen zullen voldoen. Allemaal door en voor de culi- en aanstormende culi-elite.
Word wakker Wakker Dier. Het argument zit ook hier ergens anders. De aspirationele early adapters moet je hebben. De massa wil allang geen 'looser' meer zijn en zal volgen. 'Less' wordt dan 'more', want we gaan minder eten (zoals Pollan zegt 'pay more, eat less'). Iedereen blij.
Voor zo'n multifunctionele prachtcampagne is vast wel een mooie subsidie te vinden bij VWS, EZ én LNV tegelijk.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Een duidelijk voorbeeld van GMTA. :-) Zo ongeveer op het moment dat hier de araucana's met hun blauwe eieren ter sprake kwamen, maakte ik mijn nieuwbakken ervaringsdeskundigheid met deze legsels wereldkundig. Het zal het seizoen zijn zeker?
Ze leveren echt blauwe, cq. blauw-groene eierschalen. Klik maar even op deze Google search, met de beesten en hun eieren.
Nick, ze zijn vooral handig met Pasen ;-)
Dank heren! Hier kan ik mee verder! Nick, ik moet maar niet 15 eieren per dag verorberen. In Nederland betalen we rioolrechten, ik weet niet of het huidige aanslagbedrag dan letterlijk de lading dekt! Ik wil mijn kippen zowieso laten scharrelen, mits mijn kat dat ook wil overigens, dus dat zullen dan wel lekkere eieren worden.
Dick, bedoel je met blauwe eitjes een blauwachtige dooier? Ik weet wel toen wij vroeger in onze eierzoekjaren eendeneieren mee naar huis namen, dat deze soms een blauwe waas na het koken hadden.
Wouter, dank voor je tip! Ik zal mee in de Friesche hoenders gaan verdiepen. Voor een uit de klei getrokken Fries als ikzelf zouden deze dames en ik een mooie combinatie moeten opleveren.
Zijn blauwe eieren lekkerder?
Nabrander: je moet natuurlijk Araucana's nemen. Mooi zijn ze niet, maar ze hebben die bijzondere blauwe eieren waar ze er veel van leggen. Heb je er dus over (wat altijd gebeurt met mensen die kippen hebben), dan kun je ze tenminste makkelijk kwijt omdat ze zo opvallend zijn. Misschien wel goed voor ruilhandel met een plaatselijke kaasmakende boer.
Ik meen te weten dat Cees Veerman, onze nog-net-minister van LNV, die kippen heeft. Voor de leg dus.
Schitterende raspaarden trouwens, die Friesche Hoenders. Het is dat ik ze niet kwijt kan op mijn stadse dakterras ;-)