Lidl lanceert vandaag Optimaal.nl om samen met klanten en leveranciers voedselverspilling tegen te gaan. De super deelt deze week temperatuurstickers uit om klanten duidelijk te maken dat een koelkast op 4 graden voedsel kan bewaren.

De eerste sticker wordt geplakt door prinses Laurentien. Zij is directeur van de Missing Chapter Foundation en richtte de Raad van Kinderen op die Lidl inspireerde tot de koelkastactie.

De Missing Chapter Foundation zorgt er met de Raad van Kinderen voor dat kinderen hun stem kunnen laten horen bij het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Lidl vroeg de Raad mee te denken over manieren waarop Lidl mensen thuis kan helpen om minder eten weg te gooien.

Zet de koelkast op 4
De kinderen kwamen met vele ideeën en presenteerden die aan de directie van Lidl Nederland. Samen discussieerden zij over het thema voedselverspilling. Een van de oplossingen was dat alle Lidl-klanten de koelkast op 4 zouden moeten zetten. Gerda Feunekes, directeur van het Voedingscentrum: “Veel mensen weten niet wat de juiste temperatuur voor hun koelkast is. 4 graden is de meest optimale temperatuur om je eten zo lang mogelijk goed te houden." Ook Laurentien toont zich enthousiast over de oplossing die haar kinderen Lidl hebben aangedragen.

Nederlanders gooien jaarlijks zo’n 50 kilo, ter waarde van €150,- weg. "Zonde", vindt Marlijn Somhorst, CSR Manager bij Lidl Nederland. “Zonde van de producten, zonde van het geld en het is ook nog eens slecht voor het milieu. We roepen iedereen op om meer van eten te genieten en minder te verspillen.”

Optimaal.nl
Op optimaal.nl kun je terecht voor tips en recepten om voedselverspilling tegen te gaan.

Lidl introduceerde in 2012 het concept ‘1 nu & 1 later’. Ook heeft Lidl in samenwerking met het Voedingscentrum in alle filialen 'Bewaarwijzers' weggegeven en is de supermarktketen in 2013 een samenwerking met Voedselbanken Nederland gestart, met als resultaat dat er nu wekelijks groente en fruit dat niet meer wordt verkocht maar kwalitatief goed is, naar de voedselbanken gaat. In 2014 is er zo'n 400.0000 kilo groente en fruit aan de voedselbanken gedoneerd en daarmee minder verspild.

Fotocredits: prinses Laurentien, Lidl
Dit artikel afdrukken